Slim aan de slag met tips van Waterschap De Dommel
Gieters vullen met water uit de regenton
De zomers worden warmer en droger. Maar we krijgen ook vaker heel veel regen. Dat zagen we de afgelopen maanden wel. En nu nog steeds. Het is zonde als al dat regenwater in het riool verdwijnt. Vang daarom regenwater op in je eigen tuin. Zo help je de natuur een handje en krijg je meer leven in je tuin. In een groene tuin wordt het in de zomer minder warm. Hoe ga je slim om met water in je tuin? Lees hieronder de tips van Waterschap De Dommel.
Zaag je regenpijp door
Met een afgezaagde regenpijp trekt het schone regenwater de grond in en wordt het grondwater aangevuld. Zo komt regenwater niet in het riool. Het hoeft niet onnodig te worden schoongemaakt in de rioolwaterzuivering. Ook voorkom je hiermee wateroverlast. Want het riool kan bij een flinke regenbui niet altijd al het water opvangen. En voor je het weet stroomt het vuile rioolwater de beken en sloten in.
Plaats een regenton
Heb je de regenpijp doorgezaagd? Dan kun je het regenwater opvangen in een regenton. Gebruik het later om de planten water te geven. Zo heb je geen drinkwater nodig. En regenwater is ook veel beter voor de planten.
Maak je dak groen
Plantjes op je dak houden regenwater langer vast. Dat kan ook op je berging of garage. Je tuin wordt een fijne plek voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Een groen dak isoleert. In de winter hoef je minder te stoken. En bij warm zomerweer blijft je huis lekker koel.
Tegel eruit, plantje erin
Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin. Vervang die door planten, struiken of bomen. Zo zakt regenwater in de bodem en wordt het grondwater aangevuld. Informeer bij je tuincentrum welke planten het beste groeien op welke plek. Je helpt kleine dieren, insecten en vogels aan een fijne plek om te leven. Een groene tuin is een koele tuin in een warme zomer.
Leg een waterdoorlatend terras aan
Ook een waterdoorlatend terras zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan trekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld grastegels. Of wissel je terrastegels af met stroken houtsnippers of grind. Ook voor je inrit kun je waterdoorlaatbare tegels gebruiken.
Stap voor stap aan de slag
Op dommel.nl/waterslim lees je hoe je stap voor stap zelf aan de slag kunt in je tuin. Bekijk ook de instructiefilmpjes. Meld je meteen aan voor onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water voor nog meer slimme tips.
Subsidie
Veel gemeenten geven subsidies voor het afkoppelen van regenwater. Vraag bij je gemeente naar de mogelijkheden. Geeft jouw gemeente subsidie? Dan betaalt Waterschap De Dommel daaraan mee. Lees meer op dommel.nl/subsidie--afkoppelen-van-regenwater
Waterschijf van vijf
Ook op andere manieren kun je slim omgaan met water. Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? Wat kan ik doen met kookvocht? De Waterschijf heeft allerlei weetjes en tips verdeeld in vijf onderwerpen. Lees meer op dommel.nl/waterschijf-van-vijf.
Word lid van onze nieuwe Facebookgroep
We zijn op zoek naar jouw tips om nóg slimmer met water om te kunnen gaan. In de Facebookgroep Waterbespaartips delen we de beste bespaartips, weetjes of mooie voorbeelden van wat anderen al doen. Word lid via facebook.com/groups/waterbespaartips voor alles wat je nodig hebt om waterslim te worden.
Samen werken aan een prettige leefomgeving
Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Dat doen we niet alleen. We werken samen met agrariërs, natuurorganisaties, ondernemers, overheden en inwoners. Samen zorgen we ervoor dat we prettig wonen, werken én ontspannen in een gezonde, mooie, veilige, natuurlijke en duurzame leefomgeving.