JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Het Advocatencollectief weet raad

Einde aan tijdelijke huurcontracten

Theo ten Velde, advocaat

Theo ten Velde, advocaat

Vanaf 1 juli 2024 zijn tijdelijke huurcontracten voor woonruimte verboden. Dit betekent dat in geval van een normale huurovereenkomst het contract voor onbepaalde tijd is. Dit geldt voor vrijwel alle nieuwe contracten, zowel particuliere als sociale huur en niet alleen voor zelfstandige woningen maar ook voor kamerhuur.

Opzegging: een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd is alleen op te zeggen als zich een situatie voordoet die in de wet is opgenomen. Verkoop van de woning of een eenmalige beperkte huurachterstand zijn normaal gesproken geen redenen om de huurovereenkomst te beëindigen. Alleen wanneer sprake is van een ‘hospita-overeenkomst’ kan het huurcontract voor onbepaalde tijd in de eerste 9 maanden worden opgezegd, waarbij een opzegtermijn van drie maanden geldt.

Bepaalde tijd

De bestaande huurcontracten voor bepaalde tijd blijven wel doorlopen. Let er op dat in die situaties het einde van de huur op juiste wijze moet worden aangezegd; uiterlijk een maand voor het einde van de contractsduur, maar niet eerder dan drie maanden voor het einde daarvan. Wordt het einde van de huur niet tijdig aangezegd, dan kan het contact vaak alsnog worden beschouwd als voor onbepaalde tijd.

Diplomatenclausule

In een aantal gevallen is huur voor bepaalde tijd nog wel mogelijk. Bijvoorbeeld bij studentenwoningen, tijdelijke verhuizing wegens renovatie, huur op grond van de leegstandswet en ‘tussenhuur’. Dit laatste wordt ook wel de ‘diplomatenclausule’ genoemd en ziet op de situatie dat de woonruimte tijdelijk wordt verhuurd gedurende de afwezigheid van de hoofdhuurder of eigenaar. Deze bijzondere situatie moet dan wel uit het huurcontract blijken en de tijdelijke aard van de overeenkomst moet daarin dan ook zijn vastgelegd. Er zijn nog een paar bijzondere situaties van huurcontracten voor bepaalde tijd, zoals voor statushouders en vakantiewoningen, maar de hoofdregel is voortaan dat de huurovereenkomst woonruimte voor onbepaalde tijd is…tenzij. Neem bij twijfel contact op met een advocaat of het Huurteam.

mr. Theo ten Velde

Advocatencollectief Tilburg

Korenbloemstraat 86

www.advocatencollectieftilburg.nl

(dagelijks kosteloos spreekuur)