Op 16 november maakt Guido van den Eynde de balans op van het archeologisch onderzoek in Tilburg. De archeologie komt nog niet met pasklare antwoorden, maar wel met nieuwe informatie over de vroegste middeleeuwse geschiedenis van Tilburg. PLaats van handeling is het Regionaal Archief Tilburg aan het Kazernehof 75.

Sinds het Verdrag van Malta in Nederland van kracht werd en in 2007 een nieuw gemeentelijk beleid werd vastgesteld, is het archeologisch onderzoek in Tilburg in een stroomversnelling terecht gekomen. En al snel daarna werd ook duidelijk, tot verrassing van velen, dat Tilburg over een bijzonder rijk bodemarchief beschikt. Vanaf de vroege prehistorie is bewoning aanwezig, tot in de Romeinse tijd en verder doorgaand naar de Middeleeuwen toe.

Tilliburgis

Tijd om een eerste balans op te maken. Niet van duizenden jaren bewoningsgeschiedenis maar wel voor enkele bijzondere momenten zoals de vermelding van Tilliburgis in 709 en het op het toneel verschijnen van de eerste heren van Tilburg. Was Tilburg bewoond in deze periode en hoe zag die bewoning eruit? Is bekend waar Tilliburgis lag en wat gaat er mogelijk vooraf aan de gebeurtenissen omstreeks 709?

Opgravingen

De archeologie komt nog niet met pasklare antwoorden, maar wel met nieuwe informatie over de vroegste middeleeuwse geschiedenis van Tilburg. Guido van den Eynde is gemeente-archeoloog bij de gemeente Tilburg. Als zodanig is hij betrokken bij alle opgravingen.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), einde: 22.00 uur. Niet-leden van de heemkundekring betalen € 5,- entree, de koffie is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.