In Nederland groeien duizenden vluchtelingkinderen op in asielzoekerscentra (azc’s). Hun verblijf is vaak onzeker en ze kunnen veel zorgen hebben. Vrijwilligers kunnen een grote rol spelen in het geven van zekerheid en zelfvertrouwen.

Er komt regelmatig een kind naar haar toe: ”Juf, ik moet je iets vertellen.” Cobi Oosterveld neemt altijd de tijd. Het kan iets kleins zijn - een kus op een pijnlijke knie - of iets groots - zorgen over de asielprocedure. “Gisteren vertelde een jongetje dat hij ruzie had met vriendjes, over de klassen rondgaan bij het trakteren,” vertelt Cobi. “Wij zijn gewend dat kinderen zoiets gewoon aan hun ouders kunnen vertellen, maar de ouders van deze kinderen weten vaak niet wat de gewoonten zijn op Nederlandse basisscholen. En ze hebben niet altijd de hoofdruimte, er is vaak veel stress over de asielprocedure. Bij ons kunnen kinderen even stoom afblazen.”

Cobi is sinds twee jaar vrijwilliger bij Time4You, een project van VluchtelingenWerk Nederland. “We willen ervoor zorgen dat vluchtelingenkinderen in azc’s sterker in hun schoenen komen te staan.” Ze werkte voorheen als jeugd-bibliothecaris en heeft dus veel ervaring met kinderen. “Het is fijn om iets met je kennis en ervaring te blijven doen als je met pensioen bent. Werken met kinderen blijft bijzonder; als ze je vertrouwen zijn ze zo onbevangen en eerlijk.”

Een gezellige plek

Werken met vluchtelingenkinderen is extra bijzonder. “Je kunt van grote waarde zijn voor ze,” ziet Cobi. “Ze hebben veel meegemaakt, kunnen stress ervaren van het leven in onzekerheid op het azc. Ze geven aan dat ze zich vaak vervelen als ze thuis zijn, er zijn over het algemeen niet veel activiteiten voor ze op het azc. Wij bieden ze een gezellige, veilige plek waar ze lekker kunnen spelen en hun verhaal kwijt kunnen als ze dat willen.”

Bij binnenkomst krijgen de kinderen een wasknijper die ze op een bordje mogen hangen, bij een duimpje omhoog, opzij of omlaag, afhankelijk van hoe ze zich voelen. “Als ze willen mogen ze daar iets over vertellen, in de groep of tegen een van ons apart.” Het Time4You-team doet verschillende activiteiten met de kinderen. “Een actief spel, zoals ’schipper mag ik overvaren’ of stoelendans. Weerbaarheidsoefeningen, zoals zo stevig staan dat niemand je kan omduwen. En we eindigen altijd met een knutselactiviteit. Dan beginnen kinderen vaak als vanzelf te vertellen.”

Veilig zijn

Laatst nog, ze waren tulpen aan het vouwen: “Een meisje in onze groep was altijd een beetje tegendraads. Terwijl we tulpen aan het vouwen waren, vertelde ze opeens dat ze nu pas begreep waarom haar gezin naar Nederland was gekomen. Haar vader werkte als journalist in hun land van herkomst, en ze moesten weg omdat het niet meer veilig was voor ze. Zij had maar niet begrepen waarom ze haar vriendjes moest achterlaten en naar dat koude Nederland moest verhuizen. Ze had zoveel frustratie gevoeld. En nu snapte ze het: hier zijn ze veilig.” Het raakte Cobi. “Ik ben zo blij dat zo’n kind haar verhaal kwijt kan. En om zelf te begrijpen waarom ze zo tegendraads was geweest in de periode ervoor. Je moet je realiseren: deze kinderen hebben er niet om gevraagd om naar de andere kant van de wereld versleept te worden.”

Vrijwilliger worden?

Op de AZC's in Oisterwijk en Gilze is er op dit moment plek voor nieuwe vrijwilligers die ook graag kinderen willen begeleiden. Je bent er 3 à 4 uur in de week: voorbereiden, een uur met de kinderen, nabespreken. Wil je ook vrijwilliger worden? Ga naar www.vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie.