Op iedere opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden zijn sociaal werkers van ContourdeTwern aan de slag. Zij helpen de nieuwe Tilburgers waar ze kunnen bijvoorbeeld door het beantwoorden van allerlei soorten vragen. Daarnaast proberen ze de leefbaarheid op de locaties goed te houden en is het hun taak om Oekraïners wegwijs te maken in de Tilburgse samenleving. En daar hoort ook werk, of het vinden van werk, bij.

Veel Oekraïners hebben inmiddels een baan gevonden in Nederland. Helaas is het zo dat een groot deel van hen aangeeft niet tevreden te zijn over het niveau of de richting van hun werk. In het thuisland beoefenden zij bijvoorbeeld beroepen uit als docent, jurist of secretaresse. Hier werken ze in een sorteercentrum, staan ze aan de lopende band of bezorgen ze boodschappen. Het verschil is groot. De sociaal werkers op de locaties gaan daarom regelmatig op zoek naar mogelijkheden. Helaas vinden veel werkgevers het tot nu toe lastig om Oekraïense ontheemden een baan met perspectief aan te bieden.

Amarant

Gelukkig zijn er in onze stad ook werkgevers die wél Oekraïners aannemen. Een mooi voorbeeld is Amarant. Projectleider Edwin Verhoeven vertelt: “Project Oekraïne is een Pilot Leer-werktraject waarbij Oekraïense vluchtelingen worden opgeleid tot zorgondersteuner. Met als doel een mbo-certificaat 'Ondersteuning thuis' en een betaalde baan binnen Amarant. We zijn hier in november 2023 mee gestart. Valeriia Khasanova, een Oekraïense die neuropsycholoog is in haar thuisland, klopte bij ons aan dat ze wel aan het werk wilde. We zijn toen op zoek gegaan naar mogelijkheden en zagen dat zij heel snel grote stappen maakte. Toen volgden er meer Oekraïners die een werkplek bij Amarant ambieerden. Via Valeriia, die vlak bij de opvanglocatie aan de Giekerkstraat woonde, kwamen we in contact met Michiel Steennis van ContourdeTwern. Hij is sociaal werker op die locatie.” Michiel: “Ik was me er bewust van dat veel bewoners meer perspectief in hun werk zoeken. Als sociaalwerkorganisatie hebben wij daar ook een taak in. Samen met Amarant organiseerden we een informatieavond over het Leer-werktraject. Er kwamen vele aanmeldingen waar Amarant er uiteindelijk zes uitkoos.”

Buddys

Het traject duurt in totaal één jaar en dat zit er inmiddels bijna op. Edwin: “Tot 1 april hebben we ervoor gezorgd dat de medewerkers boventallig waren. Maar inmiddels draaien ze echt als volwaardige krachten mee. Op de werkvloer hebben ze een collega die hun werkbuddy is. Maar al gauw kwamen we erachter dat een taalbuddy ook wenselijk is; naast de taallessen die al worden gegeven. Hoe sneller iedereen de Nederlandse taal kent, hoe beter het ook op de werkvloer gaat. Michiel helpt ons nu met het koppelen aan taalbuddy’s.”

En taalbuddy's: daar zijn ze altijd naar op zoek. Voor meer informatie kun je mailen naar ruimhartig@ruimhartigtilburg.nl.