Op een zonnige meidag in 1980 maakte fotograaf Dré van den Bogaard een iconische foto vanaf het dak van het stadhuis: een zonovergoten, betonnen Koningsplein.
Door John Geerts/Tilburgers.nl
De geschiedenis van dit plein gaat terug naar het einde van de jaren zestig. Toen werd de oude Koningswei, met de Oranjestraat, Anna Pawlownastraat en Prinses Sophiastraat, gesloopt om plaats te maken voor een modern winkelplein: het Koningsplein. Boven de winkels verschenen appartementen, en in 1972 verrees aan de westkant een gloednieuwe bibliotheek, zichtbaar op de rechterkant van de foto. Het laatste gebouw dat aan het plein werd toegevoegd, was de markante Katterug (1975).
Het Koningsplein was een visie van architect Jaap Bakema. In zijn werk benadrukte hij het belang van het bewust ervaren van ruimtelijke kwaliteit, en het toegankelijk maken van begrippen als licht, donker, harmonie en weerkaatsing voor het brede publiek.
Pogingen
In de loop der jaren werden meerdere pogingen gedaan om het Koningsplein aantrekkelijker te maken. De meest ingrijpende wijziging kwam in 1992, met de bouw van een nieuwe bibliotheek naast de Katterug, waardoor het plein verkleinde. Architect Jo Coenen droeg ook bij aan deze transformatie met de bouw van een pergola.
Metamorfose
Nu staat het Koningsplein aan de vooravond van een nieuwe metamorfose. Volgens de plannen van de gemeente Tilburg zal het plein tussen 2024 en 2027 transformeren in de groene "Koningswei". Het versteende plein zal veranderen in een groene woonomgeving, een verbinding tussen het centrum, het Stadsforum, de Piushaven en natuurgebied Moerenburg, waar ontmoeting en rust centraal staan.