Aan de Lambert de Wijsstraat (Goirke) wordt in januari begonnen met de nieuwbouw van Poels Hofje. Dat is de naam waaronder de Stichting Broodpater Gerrit Poels hulp verleent aan circa 300 mensen per week, een aantal dat naar verwachting nog sterk zal groeien zodra de nieuwbouw klaar is. De stichting zet het werk voort van de befaamde Broodpater Gerrit Poels. Hij heeft de stichting met dat doel zelf in 2003 opgericht.
De nieuwbouw kost circa 3,5 ton. Dit bedrag is voor het grootste deel bij elkaar gelegd door tien Tilburgse ordes en congregaties. Dat zijn paters, broeders, zusters en fraters die nog in Tilburg wonen en zich hier vaak al vele jaren in hebben gezet voor de Tilburgse samenleving. Met dit gebouw willen de ordes en congregaties een monument oprichten voor Gerrit Poels. Naast de ordes en congregaties bieden ook andere organisaties financiële hulp.
Gerrit Poels overleed in 2023. Direct daarna gingen er stemmen op om voor deze bekende Tilburger een monument op te richten. Maar Gerrit Poels heeft altijd te kennen gegeven geen monument te willen. Daarmee doelde hij op een klassiek monument, in de zin van bijvoorbeeld een standbeeld. Het monument dat nu in de vorm van een nieuw gebouw wordt opgericht, zou hem volgens de initiatiefnemers wel hebben aangesproken omdat hierdoor zijn werk kan worden voortgezet.
Levenswerk Gerrit Poels
De stichting, de officiële voortzetting van het levenswerk van Gerrit Poels, ontplooit de activiteiten vanuit een barak aan de Lambert de Wijsstraat. Deze houten keet, die naast de ingang van de begraafplaats staat, is kort na de oorlog door de parochie Hasselt van het Nederlandse leger gekocht voor activiteiten van de parochianen. De tientallen jaren oude barak is volledig versleten. In de barak worden maaltijden bereid voor arme Tilburgers die veelal een leven ‘onder de radar’ leiden. De maaltijden worden bereid door vrijwilligers en door de Missiezusters Dienaressen van de H. Geest.
De maaltijden worden tweemaal per week opgediend in de houten barak. In diezelfde keet worden voedselpakketten voor een kleine veertig gezinnen in Tilburg-Noord samengesteld. Deze voedselpakketten worden wekelijks in wijkcentrum De Ypelaer verstrekt. De ontvangers kunnen hiermee zelf maaltijden samenstellen. Het is de bedoeling om binnen afzienbare tijd in Tilburg-Zuid eenzelfde dependance op te starten. Behalve gratis voedsel kunnen de mensen waarop de Stichting Broodpater zich richt ook kleding en toiletspullen krijgen. Essentieel is het bieden van een luisterend oor zodat hulp kan worden geregeld bij het oplossen van de problemen waaronder ze vaak gebukt gaan.
Geboortedag
De nieuwbouw gaat dezelfde ruimte beslaan als de bestaande keet. Het is een prefabgebouw. Op het dak komen zonnepanelen. Er komt een volledig nieuwe keuken in en ook douches. Daar is veel behoefte aan, maar die ontbreken in de huidige oudbouw. In januari wordt begonnen met de sloop. Meteen daarna wordt de nieuwe prefab geplaatst. Alles is er op gericht om het nieuwe Poels Hofje te openen in 2025 op 11 mei. Dat is de geboortedag van Gerrit Poels. Tijdens de nieuwbouw wordt het werk van de stichting voortgezet in de Petrus Donderskerk.
Deze openingsdatum is dus erg symbolisch. In feite is dat het hele project. De ordes en congregaties, die altijd zo belangrijk zijn geweest voor Tilburg, sterven uit. Door middel van de nieuwbouw richten ze niet alleen voor Gerrit Poels een monument op, maar in feite ook voor zichzelf. In Poels Hofje gebeurt hetzelfde als waarvoor de zusters, broeders, paters en fraters zich altijd in hebben gezet.