Afgelopen donderdag stond de begrotingsvergadering op de agenda. Hier wordt de begroting voor het komende jaar vastgesteld en krijgen we een doorkijk naar de jaren daarna. Rob Klerks begon namens Heusden één met een terugblik naar de ambities die door de coalitie zijn gesteld na de verkiezingen van 2022 en hoe de tijd veel van die ambities heeft ingehaald.
’Bouwen, bouwen, bouwen’ was het credo van de verkiezingen, daar werden passende doelen bij gesteld. Maar deze doelen lijken inmiddels onbereikbaar, is dat zo? De wethouder moest toegeven dat er minder huizen gebouwd zijn dat de planning was en dat het ook in de toekomst een moeilijke opgave blijft. Klerks riep de wethouder op om te kijken naar creatieve oplossingen en het beter benutten van (woon)oppervlakte, dat werd beaamd.
Over de grote stijging van de lokale lasten is Heusden één erg kritisch, zeker als het gaat om de stijging van de afvalheffing: “Onze verenigingen die jaren trouw oud papier op haalden, lopen vanaf komend jaar veel geld mis en als extraatje mogen onze inwoners ook nog meer gaan betalen. De rekening van slecht beleid bij de afvalstoffendienst wordt bij onze verenigingen en inwoners gelegd.” Hoewel de kosten ten opzichte van andere gemeenten aan de lage kant blijven, riep Klerks op om in de toekomst stijgingen zo veel mogelijk af te remmen.
Klerks hekelde de budgetoverhevelingen op het gebied van verkeer. Er zijn veel situaties die al aangepakt hadden moeten worden en toch houdt de gemeente steeds geld over. De wethouder beloofde beterschap nu de bezetting op verkeer op orde is. Ook rond de situatie Kennedybrug in Vlijmen zit er schot in de zaak antwoorde de wethouder nadat Klerks de Heusden één traditie van vragen over de Kennedybrug voortzette.
Op het gebied van het sociaal domein ziet Klerks dat er goede stappen worden gemaakt met betrekking van het Jeugd en Gezinsteam, maar wel wil hij komend jaar eindelijk meetbare resultaten zien. Ook vroeg hij aandacht voor andere aspecten binnen het sociaaldomein, vooral de stijgende kosten van hulp in het huishouden. Wethouder moest aangeven dat een groot deel van de oorzaken buiten de gemeente liggen, met name in Den Haag en bij marktpartijen. Tocht gaat hij zijn best doen om de kosten binnen de perken te houden.
Recentelijk was de jaarlijkse avond van de Schroef met betoog van Joop Alberda. “Die gaf aan dat verenigingen sterker worden als ze over de zuilen heen gaan kijken en daar samenwerking zoeken. Helaas is dat vaak niet mogelijk, sportverenigingen mogen bijvoorbeeld geen ruimte bieden aan cultuurverenigingen, terwijl hier wel behoefte aan is en ze daardoor elkaar juist versterken.” Het college gaat hiermee aan de slag en denkt in maart of april met een voorstel te komen.
Klerks eindigde met: ”De komende twee jaar schrijven we positieve cijfers. We staan er nog goed voor dankzij jarenlang goed financieel beleid. Maar de jaren die daarna komen zien er minder rooskleurig uit. Dat vraagt om voorzichtig en sober financieel beleid om de belangrijkste voorzieningen voor onze inwoners in de toekomst betaalbaar en beschikbaar te houden. Wat ons betreft is het tijd om duidelijke prioriteiten te stellen.”