Het is u waarschijnlijk niet opgevallen maar de Emmamolen in Nieuwkuijk en vele andere molens in Nederland, waaronder die van de Kinderdijk en zelfs een molen in Zuid-Afrika, hebben een week geleden in de rouwstand gestaan. De reden hiervoor was het overlijden van Kiske de Mulder of Kees Fitters zoals hij officieel heette. Na een 5 jaar lange strijd tegen een ongeneeslijke ziekte gaf zijn lichaam het op 64-jarige leeftijd helaas op. Hij werd tijdens zijn ziekte liefdevol verzorgd door Corinne, zijn vrouw uit Frankrijk uit een molenaarsgezin waarmee hij 4 jaar geleden trouwde.
Dat Kees een fenomeen was in de molenwereld bleek ook wel uit het feit dat hij enkele dagen na zijn crematie, door de Nederlandse molenaarsvereniging postuum werd vereerd met de oorkonde voor Vernuft en Volharding die door zijn vrouw Corinne en broer Jan in Zwolle in ontvangst werd genomen.
Al heel erg jong werd Kees aangetrokken door de molen in Nieuwkuijk, de Emmamolen. Hij ging na school vaak kijken hoe de toenmalige mulder André Rombouts, zijn molen bediende en het graan maalde. Van André had hij het vak molenaar geleerd en door jarenlange ervaring werd Kees hierin zéér bedreven. In 1981 behaalde Kees daarom de titel geslaagd molenaar en vanaf dat moment was hij op verschillende Brabantse molens actief. In de eerste fase van zijn molenaarscarrière was dit onder meer op molen nr. 3 in Heusden en De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg. In 1986 raak Kees betrokken bij de molen Hoop doet Leven in Made, deze molen werd regelmatig gebruikt voor kleinere partijen maalgoed. Kees volgde de opleiding tot Ambachtelijk Korenmolenaar in Wageningen, waarbij hij verdiepende en zeer bruikbare lessen kreeg in het stenen slijpen of billen zoals molenaars dat noemen. Ook Wim Verbruggen van de molen van Oorschot brengen hem de fijne kneepjes van het vak bij. Deze kennis gaf hij dan op zijn beurt weer door aan andere molenaars zoals Tony Hop, Thijs van Hoof en vele andere. Deze vaardigheid heeft hem zelfs een keertje in Australië gebracht. De eigenaar van een Hollandse molen had hem vliegtickets en een hotel aangeboden om hem ’down-under’ te leren hoe hij zijn molensteen moest billen.
Naast molenaar in Made raakt Kees na het overlijden van André Rombouts meer betrokken bij de Emmamolen. Met deze molen werd en wordt nog steeds regelmatig gemalen en Kees zorgde ervoor dat alles soepel liep, de olie werd bijgevuld en de kammen in de was gezet. Onlangs wist Kees nog een ander koppel stenen aan te kopen voor deze molen, binnenkort zullen deze een plaats krijgen in de molen.
Kees heeft in detail de historie van de Emma uitgezocht; waar de molen oorspronkelijk vandaan komt en waarvoor hij werd gebruikt. Daarna het verval en de restauratie van de molen. Kees was begonnen om een boek over de molens in Nieuwkuijk en Onsenoort te schrijven, gelukkig hebben enkele vrienden van Kees besloten om dit voor hem af te maken.
Naast molens waren stationaire motoren een andere passie voor Kees, hij was ook een van de initiatiefnemers voor de jaarlijkse historische stationaire motorenshow in Nuenen. Met het verlies van Kees gaat veel kennis maar zeker ook een zeer sociaal en voor velen een geliefd mens verloren.