In Heusden is en blijft de herinrichting van de Vismarkt voorlopig een actueel gespreksthema. Wie een verjaardag bezoekt of iemand op straat tegenkomt kan er niet omheen. Aanleiding is het eerste schetsontwerp, dat onlangs door het ontwerpteam in het Stadhuis werd gepresenteerd. Het vervolg zal niet zonder discussie gepaard gaan. Maar: ‘Waar wrijving is, is warmte’.
Tekst: Hans van den Eeden
Het schetsprogramma is een vervolg op een inspraaktraject over de inrichting van de Vismarkt. Op 15 januari vonden ‘kargesprekken’ op de Vismarkt plaats. Hierbij was het thema ‘evenementen’ het gespreksthema. Op 20 februari werd het voorlopige schetsontwerp in het voormalige stadhuis gepresenteerd. Ruim 75 ondernemers en bewoners keken kritisch naar het schetsontwerp. Via een ‘inkijk-maquette’ kon men er een kijkje nemen. Daartoe waren alle inwoners van de vesting uitgenodigd. In de middag bestudeerden de ondernemers het voorstel. Uit het concept-ontwerp blijkt onder andere een concentratie van de terrasopstelling van de horeca. Duidelijk is dat het idee op weerstand van de horeca ondernemers kan rekenen. “Deze geconcentreerde terrasopstelling is niet wenselijk en praktisch niet uitvoerbaar. We willen onze terrassen houden, zoals het nu is, aldus een horeca ondernemer. Ook veel bewoners vinden de concentratie van de horeca op de Vismarkt niet wenselijk. Het zou daarmee ook de economische kwetsbaarheid van de ondernemers raken. Dat geldt ook voor het voorzieningen niveau. Het zou tevens een belemmering vormen voor het houden van een variatie aan evenementen. Tijdens de inloopbijeenkomst bleek instemming voor het idee om meer bankjes op de Vismarkt te plaatsen. Over het idee om bomen te plaatsen wordt verschillend gedacht. Met name het weghalen van de karakteristieke leilindes voor het historische Commiezenhuis kan op grote weerstand rekenen.
Waterpomp
Tijdens de informele discussies bleek ook dat er verschillend werd gedacht over het verplaatsen van de historische waterpomp. Een bezoeker: “Deze pomp met boom hoort volledig op deze plaats op de Vismarkt. Verplaatsing is weer een belemmering voor evenementen op de Vismarkt. Dat geldt voor de kerstmarkt, kermis en de weekmarkt. Verschillend werd gedacht over het volledig parkeervrij maken van de Vismarkt. Wel is er draagvlak voor het realiseren van parkeerplaatsen voor invalide bezoekers en het autoluw maken van het ‘hart van de vesting’. Duidelijk zijn er zorgen over de effecten voor de verkeersoverlast bij omliggende straten. Dit geldt met name voor de Drietrompetterstraat, Wijksestraat en de Ridderstaat. In verband met de toeristische aantrekkingskracht bezoeken veel mensen per fiets de vesting. Vaak staan de fietsen ‘spontaan’ op de Visbank. Het plan voorziet in een fietsenstalling op het Burchtplein. Naar aanleiding van het plan wordt gepleit om het parkeren van fietsen structureler aan te pakken. Een bewaakte ondergrondse fietsenstalling behoort tot de mogelijkheden.
Effect op vesting
Vast staat dat over de herinrichting van de Vismarkt het laatste woord nog niet is gezegd. Over de uitwerking van de uitgangspunten, zoals ‘flexibiliteit, veiligheid, toegankelijkheid, openheid en kwaliteit’, wordt verschillend gedacht. Hierbij speelt het directe belang, gevoed door waar men woont in de vesting, een belangrijke rol. Waardering is er voor het onderscheid tussen de zomer- en winteropstelling van de terrassen. Daarmee wordt een bijdrage aan de flexibiliteit geleverd. Het inspraakproces voor de inrichting van de Vismarkt is nog niet afgerond. In toenemende mate vinden veel Heusdenaren, dat de plannen voor de Vismarkt niet geïsoleerd kunnen en mogen worden gezien binnen het totaalplaatje van de vesting. Zo willen omwonenden van de omliggende straten aandacht voor effecten voor hun leefomgeving. In de sfeer van ‘Heusden op weg naar 2030’ zou er een visie ontwikkeld moeten worden op de gehele vesting.
Samenhang
Een plan, gemaakt door een gespecialiseerd bureau voor Ruimtelijke Ordening, zou hiervoor de basis voor korte, middellange en lange termijn moeten zijn. Hiervoor zouden prognoses, toekomstverwachtingen, ambities en knelpunten uitgangspunten moeten zijn. Hierbij zijn onder andere bevolkingsontwikkeling, demografie, het verdwijnen van het Zorgcentrum Antonius belangrijke elementen. Wat zijn daar de mogelijkheden voor een ‘knarrenhofje’ voor oudere Heusdenaren is een van de thema’s. Hetzelfde geldt voor effecten van de sluiting – een jaar geleden - van de voormalige MAVO- school als sociaal culturele voorziening. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een gymzaal voor leerlingen van de Johannes Paulusschool. Immers de ambities voor bewegen voor senioren en jeugd sluit naadloos aan bij het beleid van de gemeente. Tevens zouden de ambities voor de invulling van het voormalige stadhuis tegen het licht gehouden moeten worden. Hetzelfde geldt voor de effecten van toerisme, duurzaamheid en parkeermogelijkheden. Ook dienen dagelijks zichtbare pijnplekken, zoals de situatie van het voormalige Jonkerfris terrein, te worden aangepakt. Een en ander dient in een nieuw plan te worden vastgesteld.