De oudste vermeldingen uit de verpondingen zijn van omstreeks 1602. Het pand is dan eigendom van de erfgenamen van Aeltgen van Tongeren. In 1674 is de weduwe van Frans van Hanenburgh eigenaar. In die tijd staat het ook bekend onder de naam ‘Den Vergulde Handtschoen’. Bij het minuutplan 1811-1832 waren het kadastraal nog twee panden en in het bezit van burgemeester Cornelis Sprengers. Vanaf 1780 had Guilliam Veerman (1780-1831) in dit pand een boekdrukkerij en -binderij. In 1835 werden de panden kadastraal verenigd en werd het eigendom van Leendert Veerman (1804-1890), die zijn vader opvolgde en in 1891 werd het pand eigendom van zijn zoon Leendert Jan. In 1912 begon koopman Bartel Stap in het pand een winkel in tabak en kolonialenwaren. In 1925 werd de tabakswinkel onder de naam ‘SUMATRA’ voortgezet door Helena Hexspoor. Het Oisterwijks echtpaar Hagenaar kocht het pand in 1950 en zette de tabakswinkel tot 1972 voort, waarna ze het pand verkochten aan gemeente Heusden. In dat jaar ruilde de gemeente het pand, met een restauratieverplichting, met het pand van Marinus Kops (1924-2002), Ridderstraat 26. Kops had daar een schoenwinkel en deed Mechanische Voetbehandeling, wat we nu kennen als pedicure. Het pand van Kops moest weg voor een doorgang, die er nooit gekomen is. Kops restaureerde zijn nieuwe aanwinst in samenspraak met architect Ab Peetoom. In het pand werd de tabakswinkel door Kops voortgezet. Hij bleef ook actief als pedicure en koster van de RK Kerk. In 1997 is de winkel voortgezet door zoon Gerard met zijn echtgenote Rieky. De winkelactiviteit werd uitgebreid met de verkoop van staatsloten, buskaarten etc. In 2010 verkochten zij het pand dat sindsdien meerdere winkelbestemmingen kreeg.
Door Bart Beaard
Bouwstijl, Rijksmonument 22051
Het pand is tweelaags en heeft een zolderverdieping onder een zadeldak met eindschild, waarin een dakkapel. De nok ligt evenwijdig aan de Engstraat. Het dak is gedekt met blauw gesmoorde terracotta dakpannen, type Oude Holle. De gevels van het pand zijn met de restauratie in 1973 opnieuw bepleisterd. De gevel van het voorhuis is geblokt met V-groeven. Vóór de restauratie was het begane grondgedeelte van het voorhuis betegeld. Aan de bovenzijde is de gevel met een geprofileerde kroonlijst en een kleine overstek beëindigd. In de gevel van het achterhuis zijn vier sierankers, een recht anker en een 6. De vensters hebben zesruits schuiframen. Bij de vensters van de begane grond hebben de bovenlichten in de buitenhoeken kleine zwikken met florale motieven. In de gevel van het voorhuis in de Engstraat is een ingangsdeur met glas en een met bovenlicht met een symmetrisch patroon. De gevels hebben een gepleisterde en grijs geschilderde plint van ca. 40 cm hoogte.
In het verpondingregister (verponding is belasting op onroerende goederen) in de 17e eeuw staat het pand al bekend onder de naam ‘Den Vergulde Handschoen’. (Foto: Ad Pellemans.)
D’n Boerenhoek
De hoek Breestraat-Engstraat was vanouds bekend als ‘D’n Boerenhoek’. Een klets- of roddelplek waar de jeugd zich verzamelde en zich bezig hield met kattenkwaad en plagerijen en waar nieuwtjes werden uitgewisseld. Op de winkelramen werd door de tabakswinkeliers het verenigingsnieuws opgehangen.