Op een mooie herfstdag in oktober 1964 gaven Jan van Hulten en Riek van Beurden elkaar het ja-woord in Nieuwkuijk. Het kersverse paar ging wonen in Elshout, het dorp waar Jan opgroeide aan de Veilingstraat.

Door Henk Poelakker

Ontmoeting

In het gezin van zijn ouders met acht kinderen had Jan (86) zich staande weten te houden. De vader van Jan had een zogeheten koudegrond tuinderij. De bruid van toen groeide op in Nieuwkuijk aan de Kloosterstraat in een gezin met zes kinderen. Haar vader runde een boerderij. Jan en Riek (84) hebben elkaar op een dansavond ontmoet in De Ster te Nieuwkuijk. Waarschijnlijk was de openingszin van Jan: “Mag ik deze dans van u?” De bruid die al heel haar leven van dansen houdt, was vereerd met het aanzoek. Vanaf die avond was het ‘aan’ tussen die twee jong geliefden. Na 3½ jaar verkering was het tijd voor een trouwfeest na een mooie kerkdienst in de kerk van Nieuwkuijk. Het eigenlijke feest vond in 1964 plaats aan huis bij de bruid.

De taken in het prille gezin van Jan en Riek waren overzichtelijk verdeeld: vader Jan bleef werken als postbesteller in Waalwijk terwijl moeder Riek voor het huishouden verantwoordelijk was. Samen kreeg het echtpaar vier kinderen: twee jongens en twee meisjes. Inmiddels zijn ze de grootouders van tien kleinkinderen. Op 15 oktober werd met de familie stil gestaan bij het diamanten huwelijk. In kleine kring toog het gezelschap naar Rotterdam. Een mooie rondvaart door de haven kon natuurlijk niet ontbreken. Ook de inmiddels beroemde Markthallen werden bezocht en de dag werd afgesloten met een heerlijk etentje. Op zaterdag 19 oktober vond een feestje in wat grotere kring plaats met familie, vrienden enz. Het werd een gezellig feest bij Dries van Peere in Haarsteeg waar het licht nog lang is blijven branden. Esther van Heeswijk zong haar oom en tante toe en dat maakte indruk. CV De Deurklinkers bracht een heuse serenade en daar genoten de aanwezigen zichtbaar van.

Een stralend echtpaar in Elshout.

Een stralend echtpaar in Elshout.

Muziek

Wat gebeurde er zoal in 1964? Judoka Anton Geesink won op de Olympische Spelen van Tokyo als eerste niet-Japanner een gouden plak. Hij werd daarmee in ons land en ver daarbuiten een fenomeen. In Scheveningen traden de Rolling Stones voor het eerst in Nederland op. Het concert in het sjieke Kurhaus duurde slechts enkele minuten. De uitzinnige fans braken de tent letterlijk af: stoeltjes werden naar Mick Jagger en zijn vrienden gegooid, vechtpartijen, gordijnen van de plafonds getrokken enz.

In Elshout en omgeving was het heel wat rustiger. De kinderen Van Hulten spreken over een warm nest als hen gevraagd wordt om het gezin te duiden. Ons vader kon al op zijn 58e met pensioen en dat na 40 dienstjaren. Vervolgens werd de tuin en de muziek zijn lust en zijn leven. Ons moeder heeft enkele jaren bij de huisarts gewerkt en houdt van lezen, dansen en op zijn tijd een feestje. Onze ouders vullen elkaar tot op de dag van vandaag mooi aan: vader die niet bekend staat als een spreker en moeder die haar mondje kan roeren. Samen hebben ze nog tot op hoge leeftijd in het Confetti Marcanto Koor in Elsthout gezongen.

Vader heeft jaren bij maar liefst drie orkesten gespeeld in zijn dorp Elshout. De Wiellandermuzikanten spelen zogeheten Egerländer muziek (muzikale klanken uit met name het Alpengebied). Daarnaast heeft hij het lang volgehouden bij blaaskapel De Raddraaiers. Ook speelde hij zijn partij mee met fanfare Eendracht Maakt Macht in het nationaal en internationaal bekende bedevaartsoord Elshout.

De kinderen weten nog dat meehelpen en dus de handen uit de mouwen steken heel normaal was in hun gezin. Ook was het in die tijd bijna vanzelfsprekend dat je als gezin wekelijks naar de kerk ging. In de loop der jaren is de kerkgang sterk verminderd, iets wat in heel Nederland merkbaar en zichtbaar is. Weekblad Heusden feliciteert het diamanten paar van harte.