Veteranen zijn alle (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Denk daarbij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Maar ook aan de missies in bijvoorbeeld Cambodja, Afghanistan, Libanon en voormalig Joegoslavië. Afgelopen zaterdag 9 november was er voor alle veteranen uit de gemeente Heusden hun traditionele lokale Veteranendag.
Door Ger Donders
Ditmaal was de Veteranendag georganiseerd in en rondom de Voorste Venne in Drunen. Na de ontvangst door burgemeester Willemijn van Hees en een welkomstwoord door Ger Donders, voorzitter werkgroep Veteranen gemeente Heusden, werd de gehele werkgroep in het zonnetje gezet door wethouder Martijn van Esch. Hij reikte de doeners-taart uit aan de werkgroep. Daarna startte de jaarlijkse herdenking buiten. Breda City Pipes and Drums, een traditionele Schotse doedelzakgroep, stond gereed en onder de klanken van doedelzakmuziek werd er opgesteld. Willemijn van Hees hield een mooie toespraak en ook aalmoezenier Sanneke Brouwer sprak mooie, gedenkwaardige woorden. Willemijn en Ger legden gezamenlijk een bloemstuk onder de Nationale driekleur ter nagedachtenis aan alle veteranen die in de afgelopen jaren het leven lieten bij hun inzet. Trompettiste Karin van Tilborg blies de taptoe, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna zong iedereen het eerste couplet van het Wilhelmus. Onder begeleiding van de leden van Breda City Pipes and Drums werd naar binnen gegaan voor een drankje en was er ruim de gelegenheid om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen.
Het programma dat volgde bestond uit een lezing van Jack Didden en Gien van Wijk. Jack, historicus en schrijver van diverse kinderboeken en boeken over WO II, legde uit hoe, in onze huidige gemeente, de Duitsers werden verslagen door de soldaten van de Schotse 51e Highland Divisie die op 4 november om 16.30 uur, met canvas bootjes het afwateringskanaal bij de Steegerf overstaken waarna zij oprukten richting Heusden. Helaas vond daar de grootste terreurdaad plaats, de Stadhuisramp, die onze gemeente in diepe rouw dompelde. Gien, vice voorzitter van Heemkundekring Onsenoort, hield een verhaal over de verwoestingen die onze inwoners hadden moeten ondergaan in de diverse kernen. Ook vertelde hij hoe wij, direct na de bevrijding wel bevrijdt waren maar niet verblijdt. Er had immers een grote verwoesting van huizen, boerderijen, kerken plaats gevonden, er waren vele doden en gewonden. De wederopbouw was een gigantische opgave die vele jaren duurde. De lezingen werd in de pauze en aan het eind afgesloten door een mooi optreden van de Breda City Pipes and Drums. Tijdens de traditionele afsluitende maaltijd werd door adjudant Thijs Heijnen het Fallen Soldier protocol uitgevoerd, een moment van stilte en bezinning om hen te gedenken die deze dag niet aanwezig konden zijn, zij die het leven lieten voor de vrijheid.
Foto's Ad van Kessel Drunen4you