JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klassiek en nog meer

Flierefluiter Tuin Festival in Hilvarenbeek

Het sfeervolle en kleinschalige Flierefluiter Tuin Festival staat weer voor de deur. Zondag 26 mei van 11.00-18.00 uur kan het publiek bij De Flierefluiter, Groot Loo 8 in Hilvarenbeek genieten van een heerlijke sfeer én een klassieke programmering, inclusief een vermakelijk kinderprogramma.

door Mai van Limpt

x

Na de zeer succesvolle eerste editie organiseert de Stichting Flierefluiter Kunst en Cultuur op de laatste zondag in mei opnieuw het unieke Flierefluiter Tuin Festival; een laagdrempelig en kleinschalig festival met onversterkte muziek op twee podia, gehouden in de prachtige tuinen van de oude boerderij De Flierefluiter. Bezoekers stellen zelf hun programma samen. Ook het publiek met wat minder affiniteit met klassieke muziek wordt aangenaam verrast door het afwisselende programma van de vele getalenteerde solisten en ensembles en natuurlijk de mooie groene locatie in het buitengebied van Hilvarenbeek. ‘Van het deftige podium af en de artiest meer tussen het publiek’ – is daarbij een formule die de organisatie graag omarmt. ‘Met een glas wijn of een pilsje genieten van goede muziek’.

Cor Luijsterburg, voorzitter van de stichting, merkt op: “Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar nog meer kwaliteit en variatie in het programma. Zo vinden bezoekers deze zondag een grote diversiteit aan professionele muzikanten en muziekgezelschappen.”

Het programma

Het Aires Tropicales Quintet is een opvallend klassiek samengesteld blazerskwintet van vijf jonge Cubaanse en Spaanse muzikanten. Ze benaderen muziek zowel ritmisch als met het hart. De samensmelting van sterke energie en contrasterende elementen, waarbij vooral de ritmes uit hun geboortelanden Cuba en Spanje naar voren komen, zijn bijzonder.

Huub de Bruijn, zanger, accordeonist en pianist, ooit begonnen aan de muziekschool in Hilvarenbeek, zingt Argentijnse liederen en wordt daarbij begeleid op gitaar door Tim Panman. In Buenos Aires zong hij o.a. in ‘El bar de Julio’, ‘El faro’ en op het ‘Festival de Tango de Valentín Alsina.’

Het Tivolitrio bestaat uit Yvonne van de Pol (viool), Jan-Willem Rozenboom (piano) en Frans Grappenhaus (cello). Yvonne van de Pol speelde wereldwijd in grote symfonieorkesten en is concertmeester van het Festival Orkest van het Zuiden. Jan-Willem Rozenboom maakte in mei 2023 zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Behalve klassiek pianist is hij ook pianist, componist en producer van Guus Meeuwis. Frans Grappenhaus speelt zowel klassieke als populaire muziek. Hij maakte o.a. een theaterproductie over de cellosuites van Bach.

Het strijkersensemble Melocorde bestaat uit Marcel Grotens, Roland van Abel en Marcel Snijders die op diverse exotische snaarinstrumenten spelen. Naast de klassieke viool zijn dat o.a. de kemençe, (een melancholieke Turkse schootviool) de quinton (een vijfsnarige tenorviool) en de discant viola da gamba. Met zijn bijzondere counter tenor stem (hoge mannenstem) zingt Roland in een veelheid van talen. Het programma van Melocorde is een tijdreis van zestiende-eeuwse Engelse polyfonie tot minimal music van Philip Glass.

Het Kempisch Kamerkoor kende o.l.v. Cees Wouters vele muzikale hoogtepunten, zoals een jaarlijkse uitvoering van de Mattheus- of van de Johannespassion. Maar ook moderne componisten komen aan bod zoals Rutter, Britten, Bernstein, Jenkins en de Carmina Burana van Carl Orf. Het koor brengt een modern programma (a capella).

Lizet van Beek, geboren Hilvarenbeekse, begon haar carrière bij de Veulpoepers en studeerde vervolgens klassieke solozang (sopraan) aan het Brabants Conservatorium en aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium. Zij begon een productiehuis (De Blauwe Hond) voor kleinschalige operaprojecten. Lizet wordt nu begeleid door Eddie Franken op de gitaar.

Behalve van de genoemde musici, kunnen bezoekers, evenals vorig jaar, genieten van pianist Mark van Platen en van Mommers 4, artiesten die altijd weer met iets nieuws komen. Een ware uitsmijter is ook de Mobiele Beiaard/Bells Lab uit buurland België, een beiaard met een totaalgewicht van 2400 kg en maar liefst 44 klokken.

Voor achtergrondinformatie over alle optredende solisten en ensembles kunnen bezoekers terecht op de website van Stichting Flierefluiter

www.stichtingflierefluiter.nl.

Met deze informatie kunnen bezoekers gemakkelijk hun eigen programma samenstellen.

Kinderprogramma

‘Fleur Flierefluiter’ van Stichting Bon Artz laat kinderen o.a. meedansen op bekende klassieke melodieën en leest verhalen voor op de klanken van klassieke muziek. Zij treedt op in de middag tussen de programmaonderdelen door.

FAQ

Het Flierefluiter Tuin Festival werd mogelijk gemaakt met steun van Het Cultuurfonds, het VSB fonds Kunst en Cultuur en Stichting Annetje van Puijenbroek.

De entree bedraagt 10 euro. Voor jeugd onder de 18 jaar is het festival gratis. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.