Tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 februari heeft de gemeenteraad van Waalwijk het Reglement van Orde vastgesteld. Het Reglement van Orde is voor het raadswerk een belangrijk document. De gemeenteraad heeft daarin voor zichzelf spelregels vastgelegd. Deze spelregels zien bijvoorbeeld op het verloop van de raadsvergaderingen, hoe de vergaderingen worden voorbereid en wie daarbij een rol spelen. Ook kent het Reglement van Orde een formule die door de voorzitter wordt uitgesproken aan het begin en aan het einde van de vergadering.

Het Reglement van Orde moest worden aangepast. De vorige versie dateerde uit 2018. Enkele bepalingen uit de gemeentewet zijn verwerkt. Informele afspraken, bijvoorbeeld over de status van fractievolgers en de benoeming van wethouders, zijn nu geformaliseerd. Ook is de huidige werkwijze van de raad nu formeel vastgelegd, nadat op 1 januari 2023 is gestart met het experimenteren met enkele aanpassingen van het vergadermodel. Bij de opening spreekt de voorzitter de volgende woorden uit: “Laten wij ons, vanuit onze visie of geloofsovertuiging, bij het begin van deze raadsvergadering bezinnen op onze gemeenschappelijke opdracht en verantwoordelijkheid om deze gemeente te besturen.” (Moment van stilte voor bezinning) “De vergadering is geopend.” Nadat alle onderwerpen van de agenda zijn behandeld, spreekt de voorzitter de volgende woorden uit: “Tot slot van deze vergadering vraag ik van u een moment van bezinning, waarbij ik in ons aller naam erop vertrouw dat de genomen besluiten en de gevoerde discussies in het belang zullen zijn van onze gemeente en het welzijn van onze inwoners.” (Moment van stilte voor bezinning) “De vergadering is gesloten.” Wij zijn dankbaar voor dit moment van bezinning, dat hebben wij in de vergadering ook uitgesproken. Het geeft ons gelegenheid om in stilte een gebed te doen en te vragen om wijsheid, kracht, voorzichtigheid en vrijmoedigheid.

Ambtsgebed

Meer nog zouden wij dankbaar zijn wanneer de Raadsvergadering in Waalwijk geopend en gesloten zou worden met een ambtsgebed, zoals dit in enkele gemeenten in Nederland nog praktijk is. Hoe zou een ambtsgebed voor de vergadering kunnen luiden? “Almachtige God. Wij bidden U om Uw zegen bij het volbrengen der werkzaamheden, die ons zijn opgelegd. Schenk ons wijsheid en voorzichtigheid, verlevendig in ons een diep besef van onze afhankelijkheid van U en doe onze beraadslagingen strekken tot bevordering van de ware belangen van deze gemeente. Amen.” En aan het einde van de vergadering “Almachtige God, wij danken U voor de gelegenheid ons geschonken voor het volbrengen van onze taak. Geef dat onze werkzaamheden bevorderlijk zijn voor de welstand van deze gemeente en de eer van Uw naam. Amen.” De voorzitter van de raad ziet erop toe dat tijdens het uitspreken van ambtsgebeden alle aanwezigen hun (zit)plaats hebben ingenomen en stilte in acht wordt genomen. Deze tekst is letterlijk overgenomen uit een Reglement van Orde van een andere gemeente in Nederland. Een gemeente die in dit opzicht tot een kleine minderheid behoort. De gemeenteraad van Waalwijk overtuigen van onze afhankelijkheid van de God van de Bijbel en de zegen die te verwachten is op het onderhouden van Zijn geboden en het geloven in Jezus Christus is naar de mens gesproken geen gemakkelijke opgave. Op momenten die zich hiervoor lenen weet de SGP zich desondanks geroepen om niet te overtuigen, maar wel te getuigen van de Heere God Die wij dienen, Die Zijn Zoon heeft gegeven en door Zijn Geest nog kracht en wijsheid wil schenken. In alle omstandigheden, op alle terreinen van het leven, nu en in de toekomst. Ook in de politieke praktijk in Waalwijk.

Fractie SGP, Richard Tiemstra en Henk van Zelst