Dankzij de gemeente Waalwijk zijn alle 24 attentiestenen verspreid over de hele gemeente geplaatst. De gekozen locaties in Baardwijk, Besoijen en Waalwijk speelden een belangrijke rol tijdens de gemeentelijke herindeling in 1922. Deze stenen zijn verbonden met de website www.bezoekdelangstraat.nl, waar de fiets- en wandelroute 'Op pad in de historische Langstraat' uitgebreid wordt beschreven.

Door René Klerx

Bij zijn zilveren jubileum als priester in juli 1876 ontving Joannes van Kessel, eerste pastoor van Besoijen, een schenking van zijn parochianen. Deze gift was bedoeld voor de oprichting van een 'Liefdehuis voor Zusters'. Pastoor van Kessel had de wens om onderwijs te organiseren in de parochie, de Zusters van Jezus, Maria en Jozef (J.M.J.) waren daar specialisten in. Een woonhuis naast de R.K. Waterstaatskerk werd in 1878 omgebouwd tot een klooster voor enkele zusters. Achter het woonhuis werden drie schoollokalen bijgebouwd. Een jaar later kwamen de eerste zes zusters aan uit ’s-Hertogenbosch. Op 19 juni 1879 werd het klooster door de J.M.J. zusters in gebruik genomen. Naast onderwijs voor meisjes (de Mariaschool) en begeleiding van meisjes buiten het onderwijs, namen de zusters ook andere taken op zich, zoals alle werkzaamheden van een koster. Het aantal zusters steeg in 1885 tot zeven. In 1900 werd het klooster uitgebreid en verbeterd. De invoering van de leerplicht in 1900 leidde tot een groei van het aantal leerlingen, waardoor de kloostergemeenschap opnieuw versterking ontving. Het totale aantal zusters kwam op acht. Vanaf 1908 begonnen de zusters met liefdewerk, zoals 'de vervaardiging van kleedingstukken voor de arme kinderen'.

De nonnen.

De nonnen.

Marechausseekazerne

In 1912 ontstond er een kleine crisis toen de Mariaschool door de districtsopziener werd afgekeurd, waardoor een nieuw gebouw noodzakelijk werd. Dit werd gebouwd aan de andere kant van de oprijlaan naar de Marechausseekazerne. In 1914 was het nieuwe schoolgebouw klaar, waar katholieke jongens en meisjes voortaan samen les kregen. De meisjes van de Mariaschool kregen les in drie klaslokalen op de eerste verdieping, terwijl de jongens van de Sint-Jozefschool hun lessen volgden in drie lokalen op de begane grond. De kleuters van de bewaarschool zaten in twee lokalen in de oostvleugel.

Oprijlaan met aan het eind de Marechausseekazerne. Links het Sint-Johannesgesticht en rechts de R.K. Meisjes- en Jongensschool Sint-Jozef (1950). (Foto: Beeldbank SALHA, WAA20142)

Oprijlaan met aan het eind de Marechausseekazerne. Links het Sint-Johannesgesticht en rechts de R.K. Meisjes- en Jongensschool Sint-Jozef (1950). (Foto: Beeldbank SALHA, WAA20142)

In 1929 werd het 50-jarig jubileum groots gevierd. In 1938 werd het aantal zusters uitgebreid tot negen. In het voorjaar van 1949 kwam het schokkende nieuws dat het Sint Johannesgesticht zou worden opgeheven. Op 13 augustus 1950 vertrokken de zusters uit Besoijen. De Mariaschool veranderde direct van naam en werd omgedoopt tot de Bernadetteschool.

Het oude klooster werd door architect Antoon van Stokkum omgebouwd tot drie woningen, de kleuterschool bleef nog tot het voorjaar 1958. Een jaar nadat de laatste bewoners in 1970 het huis hadden verlaten, werd het hele complex gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. In mei 1983 werden de woningen aan de Pastoor van Kesselhof in gebruik genomen.

Bron: 'Besoyen, een kleurrijk verleden' - Jack Didden en Maarten Swarts.