JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Burgemeester onthult tegel tegen zinloos geweld op Wilhelminaplein

Burgemeester Hans Ubachs motiveert het leggen van de tegel met het lieveheersbeestje. Foto: Marijke Vermeulen.

Burgemeester Hans Ubachs motiveert het leggen van de tegel met het lieveheersbeestje. Foto: Marijke Vermeulen.

Burgemeester Hans Ubachs onthulde afgelopen zaterdag op het Wilhelminaplein een tegel met de afbeelding van een lieveheersbeestje. De tegel is het symbool tegen zinloos geweld. In aanwezigheid van mensen, die te maken hebben gehad met zinloos geweld, werd stilgestaan bij de impact ervan.

Door Theo Louwers

“Er is veel zinloos geweld”, sprak de burgemeester. “In Best is geen plaats voor zinloos geweld. Bij zinloos geweld moeten we niet alleen denken aan fysiek geweld, maar ook aan andere vormen als vandalisme en pesten. Zinloos geweld creëert een gevoel van onveiligheid en brengt schade toe aan individuen, families en gemeenschappen. We moeten zinloos geweld bestrijden met een combinatie van maatregelen als het bevorderen van sociale samenhang, kansen creëren voor kwetsbaren en versterken van de rechtshandhaving.”

75 jaar Wilhelminadorp

De tegel werd gelegd op het Wilhelminaplein in het kader van 75 Wilhelminadorp. “Waar de tegel is neergelegd, staat een bankje. Je kunt daar plaatsnemen en overdenken welke impact het heeft”, sprak de burgemeester. “zinloos geweld is irrationeel en onnodig. We moeten het bestrijden en de sociale samenhang bevorderen. Zinnig geweld bestaat niet.”

Stichting

Sinds de oprichting in 1997 heeft de stichting Tegen zinloos geweld met uiteenlopende initiatieven mede geïnvesteerd om pestgedrag, agressie en geweld meer bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Onder andere met succesvolle bewustwording en voorlichtingsprojecten op basis- en middelbare scholen. Met acties in woonwijken en buurten, samenwerking met het bedrijfsleven, organisaties en het initiëren en begeleiden van activiteiten voor sportverenigingen, winkel- en uitgaansgebieden en horeca. Maar ook door het realiseren van meer zichtbaarheid, het aanbieden van een luisterend oor, ondersteuning geven en waar wenselijk een schouder aanbieden.

Beeldmerk lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje is het symbool van de stichting, omdat het staat voor liefde en geluk, positief wensen en het heeft de aaibaarheidsfactor. Loopt een lieveheersbeestje over je hand, dan laat je het beestje ongestoord en vrij rond lopen.