JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frans Robers en Kees Houter nemen afscheid van Gehandicapten Platform Best

Jan Ackermans nieuwe voorzitter GPB: ’Iedereen moet gelijke kansen krijgen’

Van links naar rechts Kees Houtert, Frans Robers en Jan Ackermans. Foto: Marijke Vermeulen.

Van links naar rechts Kees Houtert, Frans Robers en Jan Ackermans. Foto: Marijke Vermeulen.

Ruim twintig jaar was Frans Robers voorzitter van het Gehandicapten Platform Best, Kees Houter maakte ook twee decennia deel uit van het bestuur. “Het Gehandicapten Platform werd opgericht om op te komen voor mensen met een fysieke beperking”, zegt Robers. “Het ging toen voornamelijk om mensen met lichamelijke beperkingen. Nu willen we opkomen voor alle mensen met een beperking. In twintig jaar is veel bereikt, maar het is toch te mager.”

Door Theo Louwers

In de afgelopen 20 jaar timmerde het Gehandicapten Platform Best (GPB) nadrukkelijk aan de weg. “Een steun in de rug was het VN-verdrag dat drie jaar geleden werd aangenomen”, vult Kees Houter aan. “Dat verdrag bepaalde dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor inclusief beleid. Mensen met een beperking hebben dezelfde rechten als gewone mensen. Daarom is het belangrijk om bij de gemeente een goede ingang te hebben. En die hebben we.”

Robers en Houter noemen enkele belangrijke punten op die de afgelopen jaren zijn bereikt. Zo had het GPB inspraak bij de inrichting van het straatbeeld van het centrum van Best. “Helaas hebben we niet gedaan gekregen dat er een blindengeleidepad werd gecreëerd van het station naar het gemeentehuis”, betreurt Houtert. “Er is veel gebeurd aan de vergoeding voor mensen met een beperking. En we maken veel werk van voorlichting aan scholen. Opzet is vergroting van de bewustwording in de samenleving. In winkelstraten hebben we aandacht gevraagd voor het plaatsen van reclameborden. Mensen met een beperking moeten zich goed kunnen verplaatsen. We reiken een duim uit aan winkels en horecazaken die voor mensen met een beperking goed toegankelijk zijn.”

Met veel succes werd ook scootmobielclub Best on Wheels opgericht. Robers: “Het gaat echter niet alleen om rolstoelers, maar ook om personen die een verborgen beperking hebben. Bijvoorbeeld mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. In de eerste week van oktober wordt in samenwerking met de gemeente daarom de week van de toegankelijkheid gehouden.”

Aanpakken

Jan Ackermans, voormalig huisarts, neemt het stokje over van Frans Robers. Het voordeel is dat hij niet wordt gehinderd door frustraties. “Er liggen nog wel enkele items die we de komende tijd willen aanpakken”, zegt Ackermans. “We gaan ons beraden hoe we daarmee omgaan ondanks vriendelijke verzoeken daar iets aan te doen. Mijn voorstel is: kijken, zien en handelen. Een van de zaken die we willen aanpakken is de gang van zaken rondom het openbare toilet in het centrum van Best. We hebben een driemaandelijks overleg met de betrokken wethouder. Suzanne Gondrie, juriste met veel juridische kennis op het gebied van mensen met een beperking, is toegetreden tot het bestuur.”

Uitdagend

De nieuwe voorzitter ziet voor zich een uitdagende en noodzakelijke taak. “Iedereen moet gelijke kansen krijgen en de omstandigheden moeten zo zijn dat alle mensen mee kunnen doen. Ik prijs me gelukkig dat we in Best een GPB hebben. De naam is gedateerd, maar wel ingeburgerd. We gaan nadenken over een nieuwe naam, die de lading beter dekt.”