Gemeente Geertruidenberg - De komende besluitvormende raad van 23 november staat het afval weer op de agenda van de gemeenteraad. We zijn met z’n allen heel goed bezig met het scheiden van ons afval. Het lijkt erop dat we de doelstellingen voor 2023, namelijk 100 kg restafval per huishouden per jaar, gaan halen. Maar daar stopt het gejubel wel. Om de resultaten nog verder te verbeteren zijn aanvullende maatregelen nodig. Er moet worden nagedacht over de stijging van de kosten. Die lopen uit de hand; een stijging van de jaarlijkse kosten met 100% in 2030.
Aanleiding
In 2022 hebben we fase 1 van het project ’het Nieuwe Inzamelen’ afgerond. Alle kernen zijn voorzien van ondergrondse verzamelcontainers voor restafval en bij verzamelcomplexen zijn voorzieningen geplaatst voor GFT+e (Groenten Fruit Tuinafval en etensresten) en PMD (Plastic, Metaal en Drinkpakken). Voor 2025 staat fase 2 op de planning: het invoeren van de financiële prikkel op het aanbieden van bepaalde huishoudelijke afvalstromen (lees: restafval). De belangrijkste reden is dat in 2022 het landelijk beleid is bijgesteld en aangepast aan de nieuwe Europese richtlijnen. Hierbij verschuift de focus van minder restafval naar meer gescheiden ingezamelde stromen en meer hergebruik van grondstoffen.
Hoe gaan we het doen?
Er komt een vastrecht voor alle huishoudens. Nu wordt er rekening gehouden met ėénpersoons huishoudens. Die huishoudens gaan hun voordeel halen bij het aanbieden van het restafval. We gaan betalen voor het aanbieden van restafval. Op het pasje dat we nu al gebruiken, worden tikken geregistreerd en die worden in rekening gebracht. Het betekent dat iedereen gemiddeld minder zou kunnen gaan betalen, omdat de totale verwerkingskosten dalen bij gescheiden ingezamelde afvalstromen.
Voor het groen komen nieuwe containers met een chip. De huidige containers zijn afgeschreven. Aan de hand van de chip kunnen de aantallen keren dat de bak aan de straat heeft gestaan en is geleegd worden geteld. Daarvoor komt dan ook later een rekening (voorlopig geschat tarief EUR 1,40). In de praktijk staat de groene bak zelden geheel gevuld aan de straat. Wat blijft: iedere twee weken worden de PMD containers, die met de oranje deksel, opgehaald. Het papier, met de blauwe deksel, wordt maandelijks opgehaald.
De GFT+e container
Met name het betalen voor de groencontainer schoot in het verkeerde keelgat bij een aantal gebruikers. De etensresten gaan stinken in de container. Er zijn composteerbare zakjes, die zijn volledig biologisch afbreekbaar. Die kunnen in de container worden gebruikt. Stinkt niet en je container blijft schoon. Er komen extra bladkorven langs de weg voor blad, kastanjes en eikels van gemeentebomen. Die hoeven dan niet meer in uw eigen container. Daar kan ook, overtollig, eigen tuin- of snoeiafval in. Als we niet per groencontainer gaan betalen, komen de geschatte kosten van verwerking bij het vaste tarief. Dat betekent dat mensen die geen GFT+e bak hebben eraan mee gaan betalen. Ik denk trouwens dat mensen met een beetje tuin, die de groenbak veel gebruiken, wellicht wel een hoekje hebben voor een compostbak of een composthoop.
Ondersteunende maatregelen
Wat blijft is dat voor het extra afvalaanbod vanuit medische indicatie vrijstelling of kwijtschelding wordt verleend. Voor het inzamelen van luiers worden in alle kernen de inzamelpunten uitgebreid. We zetten er op in om de luiers te laten recyclen en niet langer te verbranden.
Morgen!
Communicatie is cruciaal. Daarom zijn er plannen om in 2024 een intensieve communicatiecampagne te starten. Daarin zal duidelijk gemaakt worden wat het doel is van de inzamelveranderingen en waarom en vooral hoe we zelf eenvoudig mee kunnen doen en onze kosten kunnen beperken. Wij van Morgen! hebben er vertrouwen in dat we de nieuwe doelstelling zullen gaan halen.
Namens de fractie van Morgen!
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nul
FB/Insta @morgeningeertruidenberg
X @morgeningeertrui1