Geertruidenberg – Afgelopen weekend waren in museum De Roos de vondsten te zien van amateurarcheoloog Hans Wagemakers uit Raamsdonk. Tal van bezoekers vergaapten zich aan de in Dongen en Raamsdonk met de metaaldetector gevonden schatten uit de tijd van keizer Napoleon en de Tachtigjarige Oorlog, bestaande uit onder andere 95 Spaanse zilveren dukaten, 17 gouden munten en heel veel musketkogels. De vondsten lagen in twee fraaie vitrinekasten, beschikbaar gesteld door de Oudheidkundige Kring ‘Geertruydenberghe’. Een mooi staaltje samenwerking. Voordat de deur van het museum voor de bezoekers open ging, vond de officiële opening plaats, verricht door wethouder Mike Hofkens. Getuige daarvan waren onder meer de ‘Vrienden van museum De Roos’ en leden van de Bergsche Battery. Laatstgenoemden hadden het hele weekend de zware taak de zeldzame vondsten te beveiligen. Hun taak zat er na het weekend weer op, want de munten zijn inmiddels weer veilig opgeborgen in de kluis van de Archeologische Dienst in ’s-Hertogenbosch.
Door Jan Hoek
Wethouder Mike Hofkens was er trots op dat de historische vondsten voor het eerst getoond konden worden aan een groot publiek. Ook museum-voorzitter Ron Haveman was zichtbaar in zijn nopjes. Beiden hoopten ook dat met name de jongeren uit de gemeente belangstelling zouden tonen voor de vondsten, die toch ook een deel van de geschiedenis van hun eigen woon- en leefomgeving hadden geschreven. Zonder de vondsten was het nog altijd onduidelijk geweest of er in Raamsdonk één of twee schansen hadden gelegen tijdens het Beleg van Breda. Hans Wagemakers had met zijn metaaldetector de aanwezigheid van een tweede schans bewezen, die, zo maakte zijn vondsten duidelijk, na 1800 nog in gebruik was. De vinder was het hele weekend zelf aanwezig en wist de bezoekers, vooral op zondag was het gezellig druk, met zijn met anekdotes gelardeerde verhalen te boeien. “Het was leuk om te zien dat ook de kinderen enthousiast waren. Een van die kinderen was samen met zijn opa naar museum De Roos gekomen. Wijzend op mijn aanwezige metaaldetector zei hij: ’opa, jij hebt toch ook zo’n ding. Waarom vind jij nooit van die munten?’. Er toonden ook twee regionale boeren belangstelling, die tegen mij zeiden dat ik ook op hun grond mocht komen zoeken. Wat mij opviel was dat de bezoekers zeer belangstellend waren”, vertelt een contente Hans Wagemakers.
Collega-amateurarcheologen
De metaaldetector van de eerdergenoemde opa staat waarschijnlijk in de kelder. Dat geldt niet voor de metaaldetectoren van de eveneens aanwezige collega-amateurarcheologen Bruno Korngold en Saskia Kok, beiden woonachtig in de gemeente Geertruidenberg. In een aparte vitrine liggen tal van andere vondsten uit de gemeente, waaronder van genoemd duo. Van Bruno is onder andere een stuk handgevormd aardewerk van een trompet-potbeker te zien, afkomstig uit de periode 2200-1700 voor Christus. Ook een stukje aardewerk met vingertop- en nagelversiering uit de periode 800 – 15 voor Christus is een spraakmakende vondst van een van de musketiers van de Bergsche Battery. Van de 21-jarige Saskia is een door de vondstmeldingsarcheoloog van de provincie Noord-Brabant geregistreerde en in Geertruidenberg gevonden zilveren 5 stuiver munt uit 1795 te bezichtigen. Ook vond de zeer enthousiaste Saskia in een akker in de gemeente een bronzen beugel van een gesp, afkomstig uit de periode 300 – 724 na Christus. Het laatste woord is voor museum-voorzitter Ron Haveman. “Bij elkaar hebben we ruim 160 mensen over de vloer gehad. Zonder uitzondering kregen we zeer positieve reacties, zowel over de muntschatten van Hans Wagemakers als het museum zelf. De kinderen vonden met name ridder Floris V wel heel erg vet. De ‘zwaarbewapende’ leden van de Bergsche Battery vonden de samenwerking zeer geslaagd. Alles bij elkaar dus een zeer geslaagd weekend, die beslist naar meer smaakt.” Dat betekent wel dat Hans Wagemakers, Bruno Korngold en Saskia Kok weer op pad moeten met hun metaaldetector. Gezien hun enthousiaste verhalen en spraakmakende vondsten zal dat geen probleem zijn.