Raamsdonksveer - Fietsen, sieraden maar ook printers: niets is te gek voor de vrijwilligers van het Repair Café in Raamsdonksveer. Wat drijft hen?
Door Lisa Schuurmans
Het is zaterdagochtend op het Heereplein. Waar menig inwoner van gemeente Geertruidenberg hun rondje boodschappen doet, komen de vrijwilligers van het Repair Café onder het dak van het Henricusgebouw samen om oude spullen weer een nieuw leven in te blazen. Een half jaar na de opening kijken initiatiefnemer Annemiek van Ommeren (Surplus) en vrijwilliger en coördinator Paul Kleijsen opgetogen terug. “Er lopen zoveel enthousiaste mensen rond die anderen ook weer stimuleren om zich bij ons te voegen. We zijn een hele hechte groep,” aldus Van Ommeren. “Inmiddels zijn we al gegroeid naar 41 vrijwilligers”, vertelt Paul. In mei vorig jaar, tijdens de opening, waren dat er nog maar 26.
Wachten tot de deuren openen
Repair cafés schieten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels telt Nederland er meer dan 500. Het concept is vrij simpel: wie een kapot strijkijzer, een gat in zijn broek of een afgebroken sieraad heeft kan het hier gratis laten maken. Dat het een succes is blijkt wel: “Voor tienen staan mensen al te wachten tot we de deuren openen”, aldus Van Ommeren.
En zo staan ook vrijwilligers Anja van Campenhout en Jeanne van Reijen deze ochtend in het weekend weer klaar. Zij zijn verantwoordelijk voor de sieraden die mee worden genomen naar het reparatiecafé. Met handige tools, tangen en een vergrootglas voor zich gaan ze secuur te werk. “Vanmorgen werd er een doosje met sieraden gebracht, van een vrouw die deze van haar moeder had geërfd. Ze lagen al dertig jaar in de kast en alle kralen zaten door elkaar”, geeft Anja aan. “Ze vroeg of we er iets voor haar konden maken, voor haar en haar zus. Maar we kunnen er zoveel van maken dat haar kinderen en kleinkinderen ook wat armbandjes kunnen dragen”, opperde ze. “Er zitten zoveel herinneringen aan, mensen zijn enorm dankbaar”, glimlacht Jeanne.
Boven verwachtingen
Even verderop wacht Huub Gubbels van 89 op zijn volgende klant. Hij werkt aan klokken, “Omdat ik dat mooi vind om te doen”. Dat doet hij sinds hij met pensioen ging. Vier reparaties staan vandaag al op zijn teller, waaronder een zakhorloge van Bert Kars. “Ik heb het geërfd van mijn vader, wie het weer van zijn vader kreeg. Het gaat al vier generaties mee, zo ongeveer 120 jaar, maar de wijzers liepen inmiddels niet meer. Na een korte inspectie van Huub werd duidelijk dat ze vastgeroest waren en niet meer op de juiste plek zaten. Binnen een half uur zat alles weer op zijn plek. “Eigenlijk boven alle verwachtingen”, glundert Bert.
Ja, de organisatie zit goed op zijn plek in het Henricusgebouw. “Een grote ruimte hadden we wel degelijk nodig”, geeft Kleijsen aan. Door de grote diversiteit aan expertise van de vrijwilligers is er voor ieder kapot item wel een gespecialiseerde vrijwilliger aanwezig. Wie nog graag een koffiezetapparaat of kledingstuk gemaakt ziet worden, kan daarvoor op iedere derde zaterdag van de maand tussen 10.00 uur en 14.00 uur naar het Repair Café komen om het daar te laten maken.