Gemeente Geertruidenberg - In de raadsvergadering van 1 februari 2024 komt het programma Wonen 2024 aan de orde. In dat programma wordt melding gemaakt van een groene leefomgeving. In dat stuk staat werkelijk niks waar je tegen kunt zijn. Maar buiten de bestaande en uiterst zeer correcte algemeenheden wordt er niets concreets in geregeld. Wij van Morgen! zullen in de vergadering met een amendement komen, waarin we willen dat de raad besluit dat het hoofdstuk over de groene leefomgeving in het programma Wonen wordt aangevuld met de 3-30-300 regel.

Bomen baten

Klimaatadaptatie maakt dat gemeenten inzetten op meer groen in de wijken. Een stedelijk boombeheer (UFMP Urban Forest Masterplan) geeft daaraan handen en voeten. Een totaalplan vanuit het perspectief van bomen. Waardevolle bomen, ook die van particulieren, zijn blijvend in beeld. We gaan fors investeren in het klimaatadaptief maken van onze openbare ruimte. Willen we de gemeenten en dorpen leefbaar houden dan moet duidelijk worden op welke locaties nieuw aan te planten bomen het hardst nodig zijn. Bomen op de juiste plek leveren de meeste baten op voor inwoners en de biodiversiteit.

3-30-300 regel

De Wageningse hoogleraar Cecil Konijnendijk is de grondlegger van de 3-30-300 vuistregel. Die houdt in dat iedereen vanuit zijn woning minimaal drie bomen ziet, buurten minimale boomkroonbedekking van zo’n 30 procent hebben en iedereen op 300 meter van zijn woning een groene verblijfsplek of een park heeft. Uitzicht op groen draagt bij aan de mentale gezondheid. Het is allang bewezen dat groen gezondheidsvoordelen oplevert.

Lastig

Er spelen bij deze regel diverse belangen. Groen, de woningbouwopgave, de schaarse ruimte, parkeren en ondergrondse kabels en leidingen. Het is daarom belangrijk om samen een bomenplan te maken. Belanghebbende, inwoners, lokale natuurorganisaties, de Bomenstichting en diverse afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie moeten zorgen voor een draagvlak voor deze grote ambitie.

Internationaal

Sowieso krijgen we te maken met de Europese natuurherstelwet. In juli 2023 heeft het Europees Parlement met een nipte meerderheid ingestemd met de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Behalve maatregelen voor bossen, rivieren, land- en zeehabitats, bestuivers, gaat het ook over concrete maatregelen voor stedelijke ecosystemen. Kort samengevat is het de bedoeling dat in 2050 alle ecosystemen hersteld moeten zijn.

Morgen!

We zullen op alle manieren aan de slag moeten om inwoners te bereiken en te betrekken bij het tot stand brengen van een groene woonomgeving, want de toekomst gaat ons allemaal aan.

Namens de fractie van Morgen!

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

X: @morgengeertrui1