Gemeente Geertruidenberg – In de raadsvergadering van 1 februari komt het programma Wonen 2024 aan de orde. In dat programma wordt de doelstelling uit het collegeakkoord met betrekking tot hergebruik primaire grondstoffen en de voortgang richting biobased bouwmaterialen niet nader uitgewerkt. Wij van Morgen! zullen hiervoor in een motie nader aandacht vragen. Biobased bouwen is een wijze van bouwen die gebaseerd is op de natuur. ‘Biobased’ zegt iets over de oorsprong van een materiaal.
Materiaal
Hout is de belangrijkste biobased grondstof. In de bouw kennen we ook een toenemend gebruik van bijvoorbeeld stro, hennep, jute, schelpen en vlas. Producten die allemaal afkomstig zijn uit de korte cyclus en regeneratief. Bij regeneratieve landbouw wordt niet alleen gekeken hoe de negatieve impact verminderd kan worden, maar wordt ook gewerkt aan herstel en juist gebruik gemaakt van natuurlijk processen. Niet tegen, maar met de natuur werken dus. Het mooie hiervan is dat we met biobased bouwen niet alleen de bouw kunnen verduurzamen maar ook de landbouw. De meer regeneratieve landbouw levert uiteindelijk een positieve bijdrage aan natuur, milieu, klimaat, voedselzekerheid en sociale omstandigheden.
Hennep
De sterk houtachtige vezels van de hennepplant zijn geschikt voor de productie van bouwmaterialen en isolatie. Hennep bevordert de kwaliteit van de grond. Het groeit op alle types grond zonder deze uit te putten. Tijdens de cultivatie van hennep heeft de plant geen herbiciden en pesticiden nodig. Hennep wordt ook toepast in hennepbeton (ook wel hempcrete genoemd). Om te kunnen bouwen met hennep worden de harde delen van de stengel van de plant met leisteenkalk en water gemengd.
Kafferkoren
Kafferkoren is eigenlijk een graansoort die oorspronkelijk uit Afrika komt. Het graan wordt op grote schaal geteeld als grondstof voor bio-energie. Het verbouwen van sorghum (kafferkoren) wordt steeds vaker gezien als een goed alternatief in Europa ook voor bouwmaterialen. Deze bijzondere graansoort heeft weinig water nodig, en kan ook prima zonder pesticiden en met weinig kunstmest tot wasdom komen.
Olifantsgras
Miscanthus, is de naam van een plant, ook wel olifantsgras genoemd. In ruwe vorm kan dit rietachtige gewas dienen als stalstrooisel of kachelbrandstof, maar na bewerking zijn er ook bouwmaterialen, papier, bioplastics of biobrandstoffen van te maken. Olifantsgras wordt zo genoemd omdat het zo hoog is dat een olifant zich er in zou kunnen verstoppen. Het groeit supersnel, neemt vier keer zoveel CO2 op als een groot bos en kan je hele huis verwarmen.
Hypotheek
De Triodosbank stimuleert mensen om duurzame keuzes te maken. De speciale hypotheek voor biobased bouwen geeft korting op de rente als je met materialen uit de natuur bouwt. Helaas is het biobased producten verbouwen voor boeren nu nog geen verdienmodel, maar kan het wel worden als de productie wordt opgeschaald. Misschien met wat hulp van de Triodos?
Morgen!
Door te werken met duurzame bouwmaterialen sla je twee vliegen in één klap. Ten eerste; de basismaterialen groeien op het land. Land dat herstelt van de jarenlange uitputting en niet verder wordt belast met kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Ten tweede voor een huis gebouwd van biobased materialen heb je, gemeten over de hele levenscyclus, nog minder energie nodig dus nog minder CO2 uitstoot.
Namens de fractie van Morgen!
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl
FB/Insta: @morgeningeertruidenberg
X: @morgengeertrui1