Raamsdonk – De doelstelling van de Provincie Brabant is ‘een sterke, veerkrachtige en toekomstbestendige natuur’. Daarbij telt iedere boom of struik, want het voortbestaan van insecten, planten en dieren staat onder druk. De Natuurwerkgroep van de Natuurfederatie Geertruidenberg neemt daarbij haar verantwoordelijkheid en heeft de afgelopen weken op vijf locaties zo’n 3000 bomen en planten aangeleverd. Deze werden gratis aangereikt door de gemeente Geertruidenberg. Het was de bedoeling dat op de locatie van het boerenbedrijf van Thom en Nancy van Strien aan de Kerklaan wethouder Tommie Mertens de eerste boom zou planten. Door een drukke agenda ging dat helaas niet door, maar op 30 januari lukte het de wethouder wel de laatste struik van de in totaal 640 bomen en struiken bij het melkveebedrijf te planten.
Door Jan Hoek
“De Provincie Brabant wil 17 natuurgebieden verbeteren en beter verbinden om de biodiversiteit te herstellen, wat uitgebreid staat omschreven in het Brabants Programma landelijk Gebied (BPLG). Buiten die gebieden is echter ook natuurherstel nodig. Als we niets doen gaat de natuur nog verder achteruit. Een gezonde en levenskrachtige biodiversiteit in het buitengebied is een belang en verantwoordelijkheid voor de gehele landbouwsector en is cruciaal voor een duurzame, gezondere voedselproductie in een veranderend klimaat”, stelt wethouder Mertens. “Als gemeente zien we het samen met de Natuurfederatie Geertruidenberg (NFG) als een gezamenlijke opdracht de aarde beter te maken dan die we ontmoet hebben. Het planten van bijna 3000 struiken en bomen is daarbij een mooie stap en goed voor de biodiversiteit.” De Natuurwerkgroep, bestaande uit Hennie Bisschop, Wil van Gils, Cees van Gorp, Peter Hoeimakers, Antoon Roovers, Jaco Schipperen, Cees Schuller en Peter Verwaters, aan twee projecten aan de Kerklaan bijgestaan door buurman Toine Buijks, heeft de afgelopen periode drie vogelbosjes van in totaal 350 m2struiken aangeplant, 25 x 5 meter houtsingel bestaan de uit bomen en struiken en 600 meter gemengde struweelhaag, waaronder een haag van 80 x 3 meter bij de boerderij van de Raamsdonkse familie Van Strien.
Buitengebied is cruciaal
In 1967 begonnen Huib van Strien, geboren op een boerderij aan de Lange Broekstraat en zijn echtgenote Sien van Dongen, geboren op de boerderij in de Luitenambacht, met hun boerderij aan de Kerklaan 12. Later zou zoon Thom de boerderij overnemen. “Ik kreeg in de brievenbus een flyer van de NFG en heb me vervolgens aangemeld. Ik had nog een ongebruikte strook grond naast het pad waarover onze ca. 100 koeien van de stal naar het weiland lopen. De tekst in de flyer, samenwerken aan herstel van de natuurlijke balans, waar natuurelementen zijn verweven langs akkers en weilanden, sprak mij aan. De aanplant van een gemende struweelhaag vergroot immers de biodiversiteit”, aldus Thom van Strien. Wethouder Mertens vult aan: “Het buitengebied is cruciaal; zo’n 60% van de grond in onze gemeente is landbouwgrond en dat is negatief voor de biodiversiteit. Dit wordt onderkend in de ‘Toekomstvisie Landbouw’ van LTO Nederland. Hierin staat dat een gezonde en levenskrachtige biodiversiteit in het buitengebied een belang en een verantwoordelijkheid is voor de gehele landbouwsector. Als gemeente praten we te weinig met de boeren. Onderbezetting en andere prioriteiten spelen een rol en daarbij komt ook nog dat we het over veel verschillenden buren, die dus andere belangen hebben. De vraag is dan ook hoe we de krachten kunnen bundelen. Dat moet wel op korte termijn gebeuren, want het is duidelijk dat de tijd van achterover hangen, echt voorbij is. De NFG is sterk op gebied van monitoring ofwel het continu observeren en registreren van problemen en/of oplossingen in de natuur. Daarbij adviseren ze ons gevraagd en ongevraagd. Dat is prima, want ik heb liever te maken met kritische mensen dan met jaknikkers. Ik zie de expertise van de NFG dan ook absoluut als een meerwaarde.”
Harde cijfers
NFG-secretaris Peter Verwaters zegt desgevraagd: “Er is sprake van een prettige samenwerking met de gemeente, waarmee we regelmatig, en af en toe best wat stekelig, overleg hebben. We zijn blij dat de gemeente ons gesteund heeft met de noodzakelijk aanplantprojecten.” Die noodzaak wordt gestaafd met harde cijfers. Met schaalvergroting in de landbouw wist toenmalig minister van Landbouw Sicco Mansholt in 1954 met onder andere ruilkaveling en mechanisatie een ongehoorde productieverhoging te bereiken. Daardoor verdwenen in ons land veel natuurelementen, waaronder naar schatting 225.000 km aan struweelhaag. Hierdoor verdwenen tot wel 80% vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en insecten, dieren die van de struweelhagen afhankelijk waren. In het BPLG wordt gestreefd van 5-10% meer natuurelementen in 2030, zodat soorten toch behouden kunnen blijven. Daarbij is de samenwerking tussen de gemeente Geertruidenberg en de NFG slechts een klein stapje richting een gezonde en levenskrachtige biodiversiteit in het buitengebied. Verdere daadkracht op korte termijn is dan ook echt noodzakelijk.