Het was een B-stuk en zou worden afgetikt. Maar te elfder ure kwam er een mail van wethouder Hein de Jongh met uitleg en ruim 400 extra pagina’s bij het voorstel voor de bouw van 7 grondgebonden huizen in Raamsdonk. Het bracht Berrie Broeders (CDA) ertoe een ordevoorstel in te dienen. “Behandel het voorstel in de volgende vergadering”. Het mocht aanvankelijk niet baten. De coalitie veegde het van tafel. Het werd dus toch behandeld en Broeders tekende protest aan. Keerpunt leek er enige twijfel over te hebben, maar toegeschoten coalitiegenoten tijdens de schorsing brachten hem wellicht snel tot andere gedachten.
Nasturen
Het voorstel werd dus toch behandeld. Wat werd er op de middag voor de Raad nagestuurd: een bijlage op de toelichting bij het bestemmingsplan van ruim 400 pagina’s, zo liet de wethouder weten. ”De conclusies uit die bijlage zijn wel verwerkt”, merkte hij op. Daar dachten enkele fracties anders over. Het is voor de zuiverheid van het proces niet goed om nu door te gaan, vonden Van Nunen (Lijst van Nunen) en Broeders (CDA).
Idee
Na enig heen en weer gepraat waarbij ook Morgen! enkele vragen bleek te hebben en die niet mondeling stelde, kwam Eric van Oosterhout met het lumineuze idee: trek het voorstel in, beantwoord de vragen van Morgen!. Daarmee komt het voorstel automatisch terug in de Raad in april. Precies zoals Berrie Broeders in zijn ordevoorstel beoogde. Politiek, of wat daar volgens sommigen voor doorgaat, is in de Bergse Raad al te vaak een spelletje vliegen afvangen.