Geertruidenberg – In de raadsvergadering van 14 maart 2024 stond ter vaststelling op de agenda het bestemmingsplan Raadhuisstraat/Regentenstraat. Binnen de gemeente Geertruidenberg ontstaan meerdere woningbouwplannen, zo ook in Raamsdonk. Een plan om zeven grondgebonden woningen te bouwen voor de doelgroep jonge gezinnen op de locatie Raadhuisstraat/Regentenstraat. Om technische redenen wordt dit agendastuk volgende maand in de raad behandeld. Morgen! had nog wat vragen over de plek.
Akoestiek
Het lawaai van de aangrenzend snelweg de A59 is hoog. Je kunt woningen bouwen op hoog geluid belaste locaties en in de woning een aanvaardbaar geluidsniveau waarborgen. Dat doe je met een dove gevel. Dat is een gevel, veelal met ramen, zonder onderdelen die geopende kunnen worden. De ramen mogen gewoon niet open. In huis is het geluid beperkt.
Fijnstof
Voor fijnstof zijn normen gesteld voor de concentraties van PM10. Concreet is het advies om, ongeacht de concentraties, geen gevoelige bestemmingen te realiseren: binnen 150 meter van snelwegen (was 300 meter). Het verkeer is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Wij van Morgen! denken dat de locatie te dicht bij de A59 ligt. Dus vroegen we nader uitleg aan de wethouder.
Toelichting
In de Omgevingsvisie van Geertruidenberg staat over wonen en luchtkwaliteit opgenomen, dat we proberen te voorkomen dat er nieuwe woningen gebouwd worden in de gebieden waar sprake is van milieubelasting door wegen of bedrijventerreinen. Dus we willen liever geen nieuwe woningen toevoegen in gebieden waar sprake is van overlast door geluid of slechte luchtkwaliteit. Dit kan namelijk invloed hebben op de gezondheid van mensen.
Antwoorden
De OMWB (Omgevingsdienst Midden en West Brabant) mengde zich in de discussie en schreef: ’Gezien de geringe omvang (7 woningen is ruimschoots minder dan 1.500) wordt hier terecht de conclusie getrokken dat er sprake is van een project dat niet in betekende mate bijdraagt en dus niet verder onderzocht hoeft te worden’. Blijft de vraag: is de luchtkwaliteit ter plaatse afdoende om hier verantwoord woningen te ontwikkelen? Antwoord van ons eigen B&W: de conclusie dat het aspect luchtkwaliteit geen belemmering vormt voor het plan is dan ook terecht. Er is geen enkele reden tot verder onderzoek.
Morgen!
Het zijn van die antwoorden waar je niet echt gelukkig van wordt. Echter niet instemmen met het (kleine) bouwplan verstoort de plannen van de gemeente om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk huizen te bouwen voor verschillende doelgroepen. Met een beetje geluk zullen de komende jaren de diesels uit het verkeersbeeld verdwijnen en kunnen we gevaarloos gaan genieten in onze tuinen, ook vlak naast de snelweg. De elektrisch aangedreven (vracht)auto’s zijn geluidloos en stoten geen vuiligheid meer uit. Tot die tijd accepteren we de risico’s voor de gezondheid.
Namens de fractie van Morgen!
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl
FB/Insta: @morgeningeertruidenberg
X: @morgengeertrui1