Op 4 maart werd in de Ontmoeting te Raamsdonk door de Weidevogelgroep Raamsdonk het startsein gegeven voor een nieuw beschermingsseizoen. De temperatuur gaat omhoog en af en toe is er een mooi lentezonnetje. Tijd om weer te gaan observeren en het land op te gaan. De weidevogelgroepen concentreren zich voornamelijk op het beschermen van kievit en scholekster, grutto, wulp en tureluur.

Nederland en de weidevogels

Ieder voorjaar keren de weidevogels vanuit Zuid Europa en het verre Afrika terug naar ons land. De kievit is meestal het eerst, gevolgd door wulp, grutto en tureluur. Alhoewel door de mildere winters er ook steeds meer de lange reis naar het zuiden niet meer maken en hier blijven. Open landschap, bloemrijke weides met veel insecten en drassig gras- en bouwland (waar de wormen zitten) vormen de beste omstandigheden voor deze weidevogels. Het maakte dat Nederland lange tijd de weidevogelhoofdstad van de wereld was. Wist u dat 85% van de grutto’s in Noordwest Europa in Nederland broedt? Dat weidevolgels mooi zijn en populair bij veel mensen was te merken toen er een nationale vogel gekozen kon worden. De meeste stemmen gingen in 2015 naar de grutto.

Hoe leven weidevogels?

Weidevogels leggen hun eieren in graslandgebieden en brengen daar ook hun jongen groot. De kievit houdt meer van braakliggend bouwland. Hij/zij kan dan van zich afkijken en eventueel gevaar aan zien komen. De scholekster maakt het niet zoveel uit, al vind je deze vogel ook meestal op bouwland. Hun nestjes zijn ondiepe kuiltjes in het land bedekt met wat strootjes. De wulp, grutto en tureluur daarentegen voelen zich het meeste thuis in hoog grasland. Ze verstoppen zich; ze vouwen het lange gras over zich heen.

De weidevogels broeden ongeveer vanaf maart tot en met juni en de broedtijd duurt tussen de 20 en 28 dagen. Ze kunnen het beste in groepen leven, omdat ze dan gezamenlijk kunnen optrekken tegen bedreigingen van kraaien, meeuwen, reigers, roofvogels en zelf ooievaars.

Vrijwilligers

In Brabant zijn ruim 750 vrijwilligers en 1700 agrariërs die de handen uit de mouwen steken voor de weidevogels. Zij worden begeleid door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van het Brabants Landschap. Weidevogelgroep Raamsdonk heeft 4 loopgroepen met 26 vrijwilligers. Zij zijn actief in Waspik Boven, in Het Overdiep, in de Willemspolder in Oosterhout en dit jaar een nieuwe loopgroep in Buitendeks te Raamsdonk. In ons gebied doen zo’n 30 agrarische bedrijven mee. Zonder hun medewerking is goede weidevogelbescherming onmogelijk.

De volgende keer ga ik in op wat er komt kijken bij beschermen.

Lia Kuijsters groepscoördinator Weidevogelgroep Raamsdonk

liakuijsters@gmail.com

Jos Wagenmakers mede coördinator

Joswagenmakers1@gmail.com