Gemeente Geertruidenberg – Met de toename van zonnepanelen krijgen gemeenten steeds vaker aanvragen van mensen die bomen willen kappen om de opbrengst van zonnepanelen te verhogen. Hoe gaan gemeenten daarmee om. Of nog scherper: hoe gaan wij als gemeente daarmee om?

Nul op rekest

Met de groeiende populariteit van zonnepanelen (eind 2022 hadden twee miljoen Nederlandse woningen zonnepanelen op hun dak) krijgen gemeenten steeds vaker aanvragen voor kapvergunningen voor bomen die door hun schaduw de opbrengst van de panelen verlagen. Als het om gemeentelijke bomen gaat krijgen de aanvragers meestal nul op rekest. Bomen halen broeikasgas CO2 uit de lucht, leveren zuurstof en zorgen voor betere en gezonde lucht. Ook zorgen bomen voor verkoeling en verminderen de kans op wateroverlast.

Veel bomen beschermd tegen kap

In de meeste gemeenten, zo ook bij ons, is een bomenbeleidsplan dat verankerd is in de plaatselijke verordening. Er is een lijst van waardevolle bomen die niet zomaar gekapt mogen worden. Ook moeten bomen vanaf een bepaalde stamdikte gespaard blijven. Er is nogal wat te doen over rendementsverlies van zonnepanelen. Maar in de regel is het simpel: als de boom er al stond voordat de inwoner de zonnepanelen wil plaatsen gaat het feest niet door.

Rechter

In de rechtbank zal altijd de afweging worden gemaakt welk belang zwaarder weegt; dat van de boom of van het individu. Bomen kunnen hun waarden voor de natuur en het stads- en dorpsschoon behouden als ze nog (tientallen) jaren kunnen blijven staan. Daarnaast blijkt er veelvuldig illegaal gekapt te worden, waarbij de rechter en kapvergunning worden omzeild. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij bomen worden vergiftigd. Gelukkig is bij onze gemeente geregeld dat je bij dergelijke barbaarse handelingen een boete krijgt.

Primitieve uitvinding

Bomen dragen per jaar minder bij aan CO2 reductie dan zonnepanelen. Echter de boom kan ons ook bouwmaterialen, grondstoffen, vruchten en brandstof leveren. Die enorme veelzijdigheid moet je vergelijken met wat een zonnepaneel voor ons maakt: één product, namelijk stroom. Wat dat betreft is een zonnepaneel in vergelijking met een boom een ongelooflijk primitieve uitvinding!

Doodzonde

Er liggen nogal wat plannen om zonnepanelen op het land neer te leggen. Dat is natuurlijk niet zo’n goed plan. In Den Haag heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief gesteld dat zonnepanelen in eerste instantie op daken en gevels moeten komen en pas als allerlaatste optie in de natuur. Volgens De Jonge is het in beginsel doodzonde om natuur op te offeren voor zonnepanelen.

Bomenbeleidsplan

Citaat uit ons bomenbeleidsplan: ’Vanuit duurzaamheidoogpunt vindt de gemeente het een goede zaak dat steeds vaker zonnepanelen worden aangebracht. De gemeente ontvangt echter ook verzoeken om bomen te snoeien of te kappen ten behoeve van de opbrengst van de zonnepanelen. Alleen om deze reden worden geen bomen gesnoeid of gekapt. Bij de beoordeling of zonnepanelen rendabel zijn op die locatie zijn de bomen een gegeven waar rekening mee gehouden moet worden’.

Morgen!

Wij zullen zelf ons verstand moeten gebruiken en voor onze bomen moeten zorgen. Bomen hebben geen advocaat. Alles van waarde is weerloos (Lucebert)

De fractie van Morgen!

Anke Voulon, Peter Verschuren, Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl

FB/Insta: @morgeningeertruidenberg

X: @morgengeertrui1