Gemeente Geertruidenberg – In november 2021 werd de Transitievisie Warmte Geertruidenberg gepresenteerd aan de gemeenteraad. Als verkenningsbuurten werden Geertruidenberg West, Raamsdonksveer Zuid-West en wat clusters langs de Donge aangewezen om verdiepend onderzoek te doen naar aardgasvrij wonen. Dinsdag 9 mei 2023 was er een tweede bijeenkomst in de raadszaal met bewoners van de verkenningswijken over warmtealternatieven voor de wijk om van het gas af te gaan. De plannen werden voorlopig voor een jaar in de koelkast gezet, omdat het nog niet duidelijk is welke richting het Rijk precies op wilt. De Amer stopt bijvoorbeeld in 2027 met de restwarmteleveringen en we moeten dus op zoek naar duurzame alternatieven. De opgave heeft veel kanten, die moeilijk te beïnvloeden of te keren zijn door de bewoners en partijen die momenteel hier ter plaatse aan tafel zitten.
Alternatief in Gorinchem
Gorinchem ontwikkelt een lokaal warmtenet compleet met een lokale warmtebron. Bijzonder aan de situatie in Gorinchem is dat de warmte niet afkomstig is uit diepere aardlagen (geothermie) of uit de industrie (restwarmte), maar dat de warmte straks gewonnen wordt uit de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap Rivierenland. In de Gildenwijk in Gorinchem worden woningen aangesloten op dat warmtenet voor duurzame warmtevoorziening uit water, ofwel aquathermie. Voor het warmtenet wordt duurzame warmte gebruikt die op één plek wordt opgewekt. De warmte voor het warmtenet is afkomstig uit afvalwater, ofwel Thermische Energie uit Afvalwater (TEA) genoemd. Als er in een later stadium meer woningen zijn aangesloten, wordt straks ook het oppervlaktewater (TEO) gebruikt.
Duurzame warmte
Voor het warmtenet wordt duurzame warmte gebruikt uit zowel het oppervlaktewater als afvalwater. Het project start met TEA, Thermische Energie uit Afvalwater. Het rioolwaterzuiveringsbedrijf vangt het rioolwater uit de wijk op en zuivert dit. Uit dit gezuiverde rioolwater wordt warmte gehaald. Zo komt bijvoorbeeld douchewater terug als warmte in de woning. In een tweede fase wint het waterschap Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). Om de warmte in de woningen te krijgen wordt er een netwerk van ondergrondse warmteleidingen aangelegd.
Elektriciteitsnet ontlast
De provincie Zuid-Holland is blij dat Gorinchem aan de slag is met de ontwikkeling van een warmtenet. ‘Warmtenetten kunnen niet overal, maar waar het kan is het meestal de beste oplossing om je huis te verwarmen. Het ontlast bovendien het elektriciteitsnet dat aan zijn limiet zit. Extra voordeel is dat hiermee ook het geloosde afvalwater wordt gekoeld. Zo warmt de rivier minder op. Het is mooi dat gemeente, provincie, waterschap, woningbouwcoöperaties en elektriciteitsleverancier hier zo goed samenwerken en het dan ook voor elkaar krijgen.
Morgen!
De ontwikkelingen staan niet stil. Voorlopig kan iedereen zich bezig houden met het isoleren van de woning. Voor de toekomst vertrouwen wij op de inventiviteit van alle betrokken partijen.
De fractie van Morgen!
Anke Voulon, Peter Verschuren en Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl
FB/Insta: @morgeningeertruidenberg
X: @morgengeertrui1