Zoals bekend zal ook de gemeente Geertruidenberg de komende jaren een behoorlijk aantal statushouders, Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers moeten opnemen. Hiervoor moeten een aantal opvangplekken worden aangewezen en dat is nog niet zo eenvoudig. De gemeente organiseert daarom een drietal bijeenkomsten in de kernen om zodoende de burgers te vragen om zich uit te spreken over dit onderwerp. Hiermee kan meer draagkracht worden gecreëerd.
Op dinsdag 16 april was in de Lambertuskerk in Raamsdonk de eerste bijeenkomst.
Op de eerste bijeenkomst waren zo’n 60 inwoners, voornamelijk uit Raamsdonk, afgekomen. De kerk was overzichtelijk ingedeeld zodat er in zes groepjes gepraat kon worden over alle facetten die er komen kijken bij de eerste fase van opvang. De opvang moet de komende tijd onderdak bieden aan zo’n 200 mensen. Of dit eenmalig of structureel gaat worden, hangt helemaal af van de beslissingen in Den Haag.
Er werd deze avond gesproken over onder andere sociale en fysieke aspecten van de opvang maar ook over veiligheid. Vanuit de gemeente waren enkele professionals aanwezig om de praatgroepjes te ondersteunen en vragen te beantwoorden. De avond verliep rustig met respect en begrip voor de situatie van dit moment.
Vragen en bezorgdheid
De bijeenkomst maakte in ieder geval duidelijk dat de eerdere plannen van de gemeente om Hermenzeil aan te wijzen al opvanglocatie als kansloos gezien werden. Inwoners zijn bezorgd over de eigen bewoners zelf maar ook over de vluchtelingen. Enkele randvoorwaarden die genoemd werden: vang de mensen op in kleinere groepjes, gemêleerd en niet te ver van de kern verwijderd. Zo werd aangegeven dat Raamsdonk nauwelijks voorzieningen en openbaar vervoer heeft.
“Bied deze mensen ook een taalcursus aan en zorg dat ze afleiding hebben, dat maakt de kans van slagen alleen maar groter,” aldus een van aanwezigen. Ook goede begeleiding is essentieel. Weet wat er leeft onder deze mensen. “De gemeente moet ook uit kunnen leggen waarom het bepaalde keuzes maakt en zorg dat het de eigen inwoners niet vergeet.”
Ook kansen en mogelijkheden
Gelukkig werden er ook kansen gezien voor de nieuwe inwoners van de gemeente. “Ook in deze regio zijn er tal van kansen op de arbeidsmarkt, maak er gebruik van. Vaak is een groot percentage van de vluchtelingen hoog opgeleid.”
“Het zou mooi zijn als er vrijwilligers zijn die deze mensen structureel willen begeleiden met praktische zaken en een luisterend oor hebben. Leg bijvoorbeeld uit wat Koningsdag is en waarom we carnaval vieren, het helpt allemaal om te integreren en begrip voor elkaar te hebben.”
Grote vellen vol geplakt met post-its, dat was de opbrengt van deze avond in Raamsdonk. Daar zal vanuit de andere kernen zeker het een en ander bijkomen. Aan de gemeente de taak om een moeilijke puzzel op te lossen zonder het draagvlak van de eigen inwoners te verliezen. (JV)