De regio heeft er sinds 2022 een evenement bij. Een evenement waaraan iedereen kan deelnemen en plezier beleven: de Doorkomst van de Roparun. Maar liefst 171 Roparunteams zullen op 19 mei door Gilze, Rijen, Tilburg, Dongen en Molenschot trekken. Lopers, fietsers en begeleidende voertuigen zijn op weg van Clastres in Frankrijk naar Rotterdam. Dit wordt gedaan voor het goede doel; de zorg voor kankerpatiënten.
532 kilometer
De kortste route wordt hierbij zeker niet gekozen. De traditionele startplek in Parijs kan deze keer niet gebruikt worden vanwege de Olympische Spelen die daar dit jaar gehouden worden. Er moet namelijk wel aan de 532 kilometers gekomen worden. Gekozen is om de meeste kilometers door Noord-Brabant te laten gaan. Dat de Roparun ook dit jaar weer onze regio aandoet heeft alles te maken met de grandioze ontvangsten in 2022 en in 2023 die de teams hier mochten ervaren.
Dongen werd in de twee opeenvolgende jaren verkozen tot op twee na beste doorkomstplaats. Dongen liet zich dan ook van haar beste kant zien. De zes kilometer die de Roparunkaravaan door Dongen loopt
kleurde oranje, de teamkleur van het Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje. Er was muziek en applaus in de straten en op het terrein van ATV Atledo stond een grote feesttent waarin de teams ondergedompeld werden in een bruisend feest. Muziek van een vijftal bands leverde een energieke en spetterende sfeer op. De burgemeester en wethouder juichten met de toegestroomde Dongenaren voor de lopers en fietsers die bijna allemaal wel even halthielden om hiervan te genieten.
Het doel
Het motto van de Roparunstichting is ’Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Het doel van stichting Roparun is geld bijeen te brengen ten behoeve van het fantastische werk dat gedaan wordt voor de kankerpatiëntjes die behandeld worden in het Sophia Kinderziekenhuis en de Dr. Daniël den Hoed Kliniek in Rotterdam. Enkele andere voorbeelden van met de sponsorgelden gerealiseerde doelen: de aanschaf van vakantiebungalows in de Ardennen, Limburg en in Zeeland, waar kankerpatiënten en hun familie, drastische veranderingen in hun leven kunnen verwerken, een project thuiszorg voor terminale kankerpatiënten, hospices, inloophuizen, hoofdhuidkoelers. ’t Halve Zolenlijntje bezocht laatst het centrum voor mensen met en na kanker in Oosterhout, Poppy’s. Ook zij zijn geheel afhankelijk van subsidies. Omdat de Roparundoorkomst Dongen in 2023 gewaardeerd werd met een derde prijs, kon ’t Halve Zolenlijntje in maart een cheque overhandigen van € 6500,00 aan Poppy ’s.
25 schakels, 1 team
Acht atleten gaan zo snel mogelijk de afstand tussen Clastres en Rotterdam hardlopend overbruggen. U zult begrijpen dat 530 kilometers hardlopen niet zomaar volbracht kan worden. Vier chauffeurs, twee
kaartlezers, vier fietsers, twee masseurs, twee koks en drie teamcaptains vormen samen het team met evenzovele onmisbare schakels om deze uitdaging aan te kunnen gaan. Maar er is nog meer nodig: twee bussen, een mobiele keuken, massagetafels, een koelkast, fietsen et cetera et cetera. Ze trainen al maanden volgens individuele schema’s. Het team had haar oefenlopen in Nieuwkuijk, Oosterhout en trainde ook in het donker op het Roparunparcours van Zundert naar Dongen. Het leverde een op elkaar ingespeeld team op.
Veel acties voor het goede doel
Roparunteam ’t Halve Zolenlijntje bestaat uit leden uit Raamsdonksveer, Raamsdonk, Geertruidenberg, Oosterhout, Made, Dongen. Het enthousiaste team was dit jaar weer zeer actief. Niet alleen met de organisatie van de logistiek van deze estafetteloop, de trainingen en vergaderingen; het hele seizoen stonden er acties op de agenda waarmee geld voor de palliatieve zorg voor kankerpatiënten opgehaald werd. Sint en Piet kwamen hiervoor op bezoek. Een succesvol benefietdiner werd georganiseerd. Er wordt meegeholpen bij de Kaaienloop en de Cross for the Crocus in Oosterhout. Een eigen Halve Zolentrailrun werd in Den Hout georganiseerd. Er werd halve Zolenbier verkocht en er werden op basisscholen twee zeer succesvolle Mini-Roparuns gehouden. Na de Roparun wordt bekendgemaakt wat deze inspanningen in het totaal opgebracht hebben.
Nog een oranje feest
Ook dit jaar is er weer een prachtig programma in elkaar gezet. Atledo heeft een feest voorbereid dat je niet wilt missen. Ook van buiten Dongen hebben al vele belangstellenden aangegeven de echte Roparunsfeer op te komen snuiven. Vijf bands treden zondag 19 mei van 16.00 tot 24.00 uur belangeloos op. Er is een podium, een catwalk met rode loper, er is lekker eten en drinken in overvloed en de sfeer is ongetwijfeld weer helemaal top. Heel Dongen wordt sowieso betrokken bij deze Doorkomst. Langs de hele route wordt er van de bewoners gevraagd om hun huis en tuin in het oranje te versieren. Dit werd vorig jaar door de teams ook erg gewaardeerd. Heel wat teams hebben al laten weten dat ze uitzien naar weer zo’n mooie doorkomst in Dongen. Zelfs een Frans team vertelde dat ze Dongen in het vizier hebben om hier het feestje even mee te vieren. Als de lopers en fietsers in Dongen arriveren hebben ze er 353 kilometers op zitten. Ze zijn dus ook allemaal op zaterdag al gestart. Voor ze de tweede nacht ingaan om de resterende 179 kilometers te overbruggen naar de Coolsingel worden ze nog een keer goed opgepept.
’t Halve Zolenlijntje staat in de startblokken voor haar monsterrace. Atledo gaat weer voor een grandioos feest. Op zondagavond 19 mei rond 21.00 uur hoopt ’t Halve Zolenlijntje door Dongen te komen. Iedereen is uitgenodigd om in de gratis toegankelijke feesttent op het Atledoterrein aan de Hertog Janstraat in Dongen de echte Roparunsfeer te beleven en te komen feesten.