Raamsdonk – Met de extreme neerslag van de laatste tijd zullen we moeten gaan nadenken over regenopvangplekken in woonwijken en op bedrijventerreinen. In het hele land zijn er zeker 2.300 wadi’s. Praktisch iedere gemeente in Nederland heeft nu wel enkele wadi’s. Zo ook in de gemeente Geertruidenberg; daar zijn wadi’s een mooie voorziening in een enkele (nieuwe) woonwijk.

Klimaatverandering

Verdroging is vanwege klimaatverandering een snel toenemend probleem. Dat is ogenschijnlijk vreemd in een land met een neerslagoverschot en waar via verschillende rivieren en beken ook nog eens een toegift wordt gegeven aan dat overschot. We hebben echter ons hele watersysteem ingericht op een snelle afvoer van dat overschot. Doordat de onregelmatigheid in de neerslag veel groter is geworden evenals de verdamping zullen we aan de bak moeten om het op te lossen.

Waterbeheer

De snelle afvoer bewijst voortdurend zijn waarde en daar moeten we ook niet aan gaan tornen. Wat we wel moeten doen is ons peilbeheer heroverwegen. Het peilbeheer is nu gericht op het voorkomen van waterschade. Droogteschade was immers niet of nauwelijks aan de orde. Dat is nu wel veranderd en dit vraagt om een andere balans en tevens om een meer dynamisch beheer. Een eerste gedachte tegen droogteschade was om net als in Spanje bassins en opslagtanks te gebruiken om enerzijds wateroverlast te mitigeren en anderzijds meteen een voorraad voor droge tijden aan te leggen. Dat draagt zeker bij aan een oplossing, maar we hebben in ons drukke en volle landje echter niet de fysieke ruimte om hiermee het hele lek te dichten. Je zou zo ongeveer een tweede IJsselmeer nodig hebben. Met onvoldoende mogelijkheden voor opslag moet je dus de voortdurende waterstroom nog beter gaan benutten.

Waterzuiveringsinstallaties

We hebben echter een andere bron die constant stroomt en dat zijn de waterzuiveringsinstallaties van de waterschappen. Drinkwaterbedrijven pompen voortdurend water op; de consument maakt er rioolwater van en dit influent (afvalwater) komt bij de RWZI’s (Riool Water Zuiverings Installaties) binnen en gaat er als effluent (gezuiverd afvalwater) weer uit. Nu wordt dat in grotere waterstromen geloosd en vervolgens via het systeem van snelle afvoer het land uit getransporteerd. Deze waterketen moet korter. Ten eerste moet je het beter zuiveren alvorens je het loost (dat moet toch al vanwege de kaderrichtlijn water) en vervolgens moet je het water naar die plek brengen waar je verdroging ermee kunt tegengaan.

Geertruidenberg

We hebben met het plassengebied, de Donge en het afwateringskanaal naar de Maas eigenlijk al de grove infrastructuur waarmee we zowel ingeval van wateroverlast alsmede verdroging water kunnen halen en brengen. Het moet wel nader worden uitgewerkt en worden ingeregeld in een klimaatadaptatieplan of waterplan. Hierin moeten ter aanvulling fijnmazige oplossingen op wijk niveau worden uitgewerkt. Denk hierbij aan waterpleinen, groene daken, watertanks en regentonnen.

Morgen!

Dat we alert moeten zijn op de mogelijkheden met ons water (overschot en tekort) staat voor ons als een paal boven water.

De fractie van Morgen!

Peter Verschuren

Anke Voulon

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenbeg.nl