Er was al het nodige over gezegd tijdens de debatraad. Dat alles werd in de besluitvormende Raad nog eens dunnetjes overgedaan. Ondanks het feit dat Mini van de Weerd (Morgen!) haar wethouder Tommie Mertens een hart onder de riem wilde steken: “wij steunen van harte uw voorstel”, werd, zoals dat zich al in de debatraad aankondigde, een wijzigingsvoorstel van de VVD aangenomen met 11 tegen 2 stemmen. Het ging bij het wijzigingsvoorstel voornamelijk om een streep te halen door de bedoeling van het College om het aanbieden van groenafval te gaan belasten. Dat amendement wilde één vastrecht voor alle huishoudens, een gemiddeld aanbiedtarief voor restafval en een nultarief voor GFT+e. Daarnaast wil de men ook dat er geen extra snoei- en bladkorven zouden komen.
Collegevoorstel
Het College wil vanaf 1 januari 2025 een ‘financiële prikkel’ invoeren voor het aanbieden van huishoudelijk afval. Wie minder afval aanbiedt, betaalt ook minder. Er is voor de Raad een aantal mogelijkheden uitgewerkt voor het restafval én voor GFT+e. Afhankelijk van de keuze van de Raad stijgt het vastrechtbedrag, dat voor iedereen geldt. Maar wie daarnaast minder afval aanbiedt, betaalt ook minder. Het College vindt, dat ook voor het aanbieden van de groencontainer zou moeten worden betaald. Dat zag de overgrote meerderheid van de aanwezige Raadsleden niet zitten. Bij afval geldt overigens, dat de gemeente daar geen cent aan verdient. De kosten worden verdeeld over de inwoners. John Langermans (Gemeentebelangen) vond alles maar vreemd. Hij wees erop dat we uit Rome afval ophalen om hier te verwerken. Hij vroeg zich af, waarom wij er hier dan wel zo veel voor moeten betalen.
Groencontainer
Betalen voor de groencontainer staat volgens de VVD in zijn wijzigingsvoorstel haaks op alle bedoelingen op gebied van afvalinzameling en vergroening van tuinen en er is zorg over onhygiënische toestanden, omdat de kliko’s minder langs de straat gezet zouden worden. In het wijzigingsvoorstel constateerde de VVD dat het Collegeplan was om voor GFT+e een aanbiedtarief te gaan hanteren van € 0,10 voor een 15 liter cocon en € 1,40 voor een 140 liter minicontainer. Daarnaast vindt de fractie het voor het straatbeeld niet wenselijk om in de hele gemeente snoeikorven neer te zetten. De kans is aanwezig dat niet alleen snoeiafval hierin terecht komt.
Nog twee
Er passeerden nog twee wijzigingsvoorstellen de revue. Keerpunt74 bracht ze bij monde van Eric van Oosterhout in. De fractie wilde vanwege betere service en een betere scheiding van zuiver tuinafval (kostenbesparing), juist wél snoeikorven neer te zetten. Keerpunt betoogde dat, als etensresten beter worden gescheiden van tuinafval (dus GF en T scheiden), de totale vergistingskosten aanzienlijk dalen en daar profiteren inwoners van. Dat voorstel werd met 6 stemmen (Keerpunt en Morgen!) voor en 7 tegen, verworpen. Er was nog een tweede voorstel, eveneens van Keerpunt. Dat voorstel wil, als uit evaluatie van het voorstel van het College zou blijken, dat de doelstelling niet wordt gehaald, er dan zal worden geprobeerd om een GFT-systeem in te voeren, zoals dat in Horst aan de Maas. Toen het op stemming aankwam, wilde Peter Verschuren (Morgen!) voorkomen dat de stemmen zouden staken. Hij verliet daarom tijdelijk de Raadzaal. Als stemmen zouden staken, dan zou de stemming opnieuw moeten in de eerstvolgende Raadsvergadering. Zo ver kwam het niet. Evaluatie is pas over een paar jaar. Keerpunt, Lokaal+ en de VVD stemden voor dit voorstel en er waren 6 stemmen tegen, waaronder die van Morgen! Daarna was het de beurt aan het gewijzigde voorstel (door het amendement van de VVD) van het College. Het werd met de stemmen van Keerpunt, Lokaal+ en de VVD, 1 stem van Morgen! en de stem van Lijst van Nunen, aangenomen met 9 voor en 4 tegen. Daarmee werden ook de tarieven in het Collegevoorstel goedgekeurd. Uiteraard met uitzondering van het tarief voor de groene minicontainer. Dat komt op 0 euro.
Uitleg
Het College zal flink aan de bak moeten, om precies uit te leggen, wat er met ingang van 1 januari gaat veranderen en vooral ook wat er voortaan waar moet worden ingestopt; wat er met de tikken gebeurt die over zijn; wat waarvoor moet worden betaald en hoe dat precies in zijn werk gaat. Maak je borst maar nat.