Geertruidenberg - Sinds 2016 staat de Amerikaanse rivierkreeft op de lijst van invasieve exoten. Dat betekent dat EU-lidstaten verplicht zijn maatregelen te nemen om te voorkomen dat er te veel dieren bij komen. Volgens de onderzoekers lopen er in Nederland inmiddels miljarden van rond. Ze bedreigen de waterflora en -fauna.

40 jaar

In 1985 werd de rode Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst waargenomen in de Nederlandse wateren. Het dier heeft nauwelijks of geen natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich daardoor razendsnel. Rivierkreeften zitten vooral in stil of langzaam stromend water zoals sloten en grachten. De kreeft is een alleseter en eet zowel waterdiertjes en waterplanten. Door zijn eet- en graafgedrag veroorzaakt de kreeft niet alleen schade aan de oevers van sloten, maar tast hij ook de waterkwaliteit aan. De kreeften vreten de sloten kaal, waardoor ander leven er onmogelijk wordt.

Oorsprong

De rode Amerikaanse rivierkreeft (Procambarus clarkii) is een kreeft uit de zuidoostelijk Verenigde Staten en Mexico, die leeft in zoet water. In ons land is deze soort geïmporteerd.

De meeste introducties en verspreidingen komen door de aquariumhandel. Rivierkreeften waren, tot het handelsverbod, populaire dieren om te houden in aquaria. Via deze weg hebben de rode, geknobbelde en gevlekte Amerikaanse rivierkreeften Nederland weten te bereiken. Dat ze niet alleen in aquaria voorkomen, maar in grote getalen in het wild, komt door incidentele ontsnappingen en uitzettingen. De dieren voelden zich thuis in hun nieuwe leefgebied en hebben zich snel kunnen voortplanten en verspreiden.

Beperken

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV (Landbouw en Visserij en Voedselzekerheid) wordt er continu nagedacht over hoe de groei van de kreeften verder kan worden ingedamd. Het ministerie is ook in gesprek met de waterschappen en vindt de hulp van de VNG meer dan welkom. Met een gloednieuwe kreeftenval binden onderzoekers van de Wageningen Universiteit de strijd met de kreeft aan. De enige serieuze vijanden van de rivierkreeft naast de mens zijn de reiger en de fuut.

Beroepsvissers

Er zo’n 175 beroepsvissers in Nederland die op Amerikaanse rivierkreeften mogen vissen. Waterschappen en gemeenten kunnen hen inhuren om met beroepsvistuigen op de kreeften te vissen. Een kilo rivierkreeft doet bij de groothandel al snel 5 euro. Als er echt honderdduizenden kilo’s gevangen kunnen worden, kan de vangst van rivierkreeft een goed belegde boterham opleveren.

Geertruidenberg

Ook in onze sloten en wateren manifesteert zich de rivierkreeft. Met wethouder Tommie Mertens zullen we eens schakelen of hij een bestrijdingsplan samen met het Waterschap kan maken. Een vorige wethouder heeft met succes de Japanse 1000 knoop aangepakt. Dus het uitroeien van invasie exoten is in onze gemeente wel in goede handen.

Morgen!

Als consument kun je nu al meehelpen aan een oplossing voor de grote hoeveelheden rivierkreeft. Hoe? Heel simpel: Door ze op te eten, want ze zijn ontzettend lekker en gezond! Als er genoeg vraag naar is, komt er voldoende aanbod en worden ze dus gevangen.

Namens de fractie van Morgen!

Anke Voulon

Peter Verschuren

Minie van de Weerd

www.morgeningeertruidenberg.nl