ZO VOORKOM JE EEN VERSTOORDE WERKBALANS

Het is soms niet al te makkelijk om je werk- en privéleven van elkaar gescheiden te houden. Een collega die je ‘s avonds nog appt, of die vergadering die maar in je hoofd blijft zitten terwijl je in de auto naar huis stapt. Als dit effect heeft op jou of je gezin, dan kan het zijn dat je werk-privé balans is verstoord. Hoe voorkom je dat je constant met werk bezig bent? In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je een verstoorde werk-privébalans kunt herkennen, én geven we je tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Door Lisa Schuurmans

Technologie maakt het makkelijk om overal te kunnen werken. En sinds corona doen we dat ook: steeds meer mensen werken een aantal dagen per week vanuit hun thuiskantoor. Je kunt die wekelijkse catch-up meeting vanaf je eigen bureau volgen en ook op vakantie is het verleidelijk om tóch even je mailbox te openen. De grenzen tussen werk en privé vervagen daarmee, en dat kan gevolgen hebben.

Hoe herken je een verstoorde werk-privébalans?

Vergeet je steeds vaker afspraken, ervaar je stress en merk je dat dit tot irritaties in je gezin leidt? Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kunnen dit symptomen zijn van een verstoorde werk-privébalans.

Deze werk-privébalans gaat over de manier waarop jouw werk aansluit op je privéleven en de wijze waarop jouw baan aansluit bij ontspanning. Kom jij in de knel omdat je stress hebt voor een deadline van donderdagavond, waardoor je bijvoorbeeld geen tijd hebt om te gaan sporten? Dan kan deze balans misschien verstoord zijn.

Een duidelijke scheiding tussen werk en privé

Je moet dus op zoek gaan naar manieren waarbij jij een goede balans vindt tussen je werk- en privéomgeving. Dat is niet zo zwart-wit als het lijkt. Bovendien kan dit heel persoonlijk zijn: wat voor de een werkt, kan een ander juist belemmeren.

Begin je dag met het doornemen van je agenda. Het is handig om hierbij vaste werktijden aan te houden, als jouw werk dit toelaat. Plan je dag zo in dat het geen to-do lijst wordt, en geef ook je grenzen aan als het té druk wordt. Reserveer ook tijd in je agenda om te ontspannen: na een lange werkdag is het goed om je hoofd wat rust te bieden, bijvoorbeeld door een wandeling te maken.

Ook na het einde van je werkdag is het goed om afstand te nemen van je werk. Probeer je werkstress niet mee naar huis te nemen, of maak een afspraak dat je maar beperkte tijd over werk mag praten. Door je telefoon op ‘niet-storen’ te zetten, vermijd je dat je constant op je telefoon zit. Zo kun jij je volledig focussen op je welverdiende vrije tijd!