Een van de onderwerpen op de agenda voor de beslisraad op donderdag 26 september is een voorstel om de startnotitie ‘Keizersdijk-Hoofdstraat’ vast te stellen. Die ligt op tafel in verband met plannen voor een sloop-nieuwbouwontwikkeling in het centrum van Raamsdonksveer. Er ligt een plan voor 16 appartementen met een binnentuin. Op de begane grond zijn ‘commerciële activiteiten’ gepland. Winkeltjes en dergelijke dus. Dat past prima in de detailhandel-visie. In zo’n startnotitie worden de randvoorwaarden beschreven waaraan het plan moet voldoen. Het vaststellen van zo’n notitie is een bevoegdheid van de Raad. De naam voor het nieuwe plan ligt er al: ‘Keizersstaete’.

Sloop

De eigenaar van de plek op de hoek van de Keizersdijk-Hoofdstraat heeft eind 2020 al laten weten aan de gemeente, dat hij daar een paar bestaande panden wil slopen en vervangen door nieuwbouw. Hij vindt behouden en verduurzamen niet meer haalbaar voor de nabije toekomst. Met nieuwbouw kan een kwaliteitsimpuls worden gegeven aan het gebied. Al in 2021 en 2022 is er diverse malen contact geweest tussen de initiatiefnemer en de gemeente. De huidige panden op die plek zijn wel karakteristiek maar niet monumentaal, zo wees onderzoek uit. Naar aanleiding van dit rapport gaf de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit aan dat zij openstaat voor sloop. De Commissie ziet het nieuwbouwplan zelf ook wel zitten.

Wonen

De ambitie in het programma Wonen is, passende en toekomstbestendige huisvesting voor de juiste doelgroep op de juiste locatie en voor de juiste prijs te willen bouwen. Met dit plan wordt een aantal appartementen toegevoegd in het centrum van Raamsdonksveer voor verschillende doelgroepen. In het plan zitten acht sociale, zes middeldure en twee dure appartementen. Zowel de dure als middeldure appartementen zijn bereikbaar met de lift en krijgen twee slaapkamers. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen, maar ook als levensloop-bestendige woning. Met dit plan wordt er meer toekomstbestendige woonruimte gebouwd. Participatie is een belangrijk gegeven voor de gemeente. De initiatiefnemer heeft in dat kader in april de huidige huurders en omwonenden al geïnformeerd over de plannen. De huidige huurders zullen de plek, in elk geval tijdelijk, moeten verlaten. Per huurder wil de initiatiefnemer bekijken wat de mogelijkheden zijn voor vestiging elders. Er zijn verschillende contracten en niet iedereen kan terugkeren in het nieuwe plan. De initiatiefnemer gaf aan dat de huidige huurders voorrang kunnen krijgen voor appartementen en commerciële ruimtes, mits dat dat juridisch mogelijk is.

Kwaliteitsimpuls

Het plan zal een kwaliteitsimpuls betekenen voor het Veerse centrum, zo meent het College in het voorstel aan de Raad. Door het integrale ontwerp, met binnentuin, wordt het een plan waarbij alle kanten zijn mee ontworpen. Dit om een harmonieuze integratie met de omliggende bebouwing te verzekeren, zonder afbreuk te doen aan de karakteristieke uitstraling van de straat.

Inclusieve samenleving

Het bouwplan met verschillende appartementen draagt bij aan inclusiviteit. Een deel van de appartementen is levensloop-bestendig. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor bewoners van alle leeftijden en met verschillende zorgbehoeften, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarnaast is een aantal woningen ‘nultreden’. Ook dat vergroot de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. Dit bevordert de mobiliteit en zelfstandigheid van minder mobiele bewoners. Ook wordt een deel van de appartementen bestemd voor sociale huur. Dat betekent betaalbare huisvesting voor mensen met een lager inkomen. Dit draagt bij aan een gemengde woonomgeving. Verder wordt in het ontwerp rekening gehouden met diverse gezinssamenstellingen en levensstijlen. Door deze mix van woningtypen en huurprijzen ontstaat een divers en veerkrachtig project. Bij de verdere planontwikkeling en de inrichting van de openbare ruimte zal de Stichting Toegankelijk Geertruidenberg worden betrokken.

Hoe verder

Als er een voorlopig ontwerp ligt en aan de randvoorwaarden is voldaan en als er een zogenoemde anterieure overeenkomst is opgesteld, dan moet er nog een procedure worden gevolgd en worden onderzoeken gedaan, die nodig zijn om de vergunningsaanvraag te onderbouwen. De Raad wordt van dat alles op de hoogte gehouden. Het duurt dus nog wel even voordat er gesloopt en nieuwbouw kan worden gepleegd op de hoek van de Keizersdijk en de Hoofdstraat.