Geertruidenberg – In de komende besluitvormende vergadering van 26 september zal de startnotitie herontwikkeling Schonkplein ter vaststelling worden voorgelegd. Voor het Schonckplein bestaat al geruime tijd de wens om er een herontwikkeling plaats te laten vinden met de realisatie van een toekomstbestendige supermarkt en de herinrichting van de volledige openbare ruimte van het Schonckplein. Daarbij worden ook appartementen boven de nieuwe supermarkt voorzien. Door deze ontwikkeling ontstaat een duurzame lokale ontwikkeling die de leefbaarheid van de kern Geertruidenberg in stand houdt en verbetert.
Bouw
De nieuwbouw van de PLUS vindt plaats op de locatie van de voormalige sporthal. De woningen worden hoofdzakelijk in maximaal twee lagen boven op de nieuwe PLUS supermarkt gerealiseerd. De uitbouwen die in de loop van de tijd aan het huidige pand van de PLUS zijn gebouwd, worden bij de herontwikkeling gesloopt. Door de nieuwe gevellijn van dagwinkels te ontwerpen naar analogie van het verleden krijgt het bestaande complex zijn oude karakteristiek weer terug.
Verkeer en parkeren
Voor de herontwikkeling van het Schonckplein mag er geen sprake zijn van een verhoging van de parkeerdruk in de omgeving. Voor de berekening van de parkeervraag en oplossingen dient gebruik gemaakt te worden van het gemeentelijk parkeerbeleid. Het laden en lossen verandert. Het is een strikte voorwaarde dat de verkeersafwikkeling van de vrachtwagen voor het laden en lossen op een goede manier gebeurt.
Groen
Het is verplicht in de vervolgfase een bomen effect analyse (BEA) uit te voeren. Voor bomen die om een zogenoemde ‘rode reden’ moeten wijken, geldt een compensatieplicht. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk van de te compenseren bomen in of rond het plangebied terug te laten komen. De secundaire bomenstructuur aan de Stadsweg moet behouden blijven en versterkt worden.
Duurzaamheid
De appartementen moeten voldoen aan de BENG-normen (Bijna Energieneutraal Gebouw). Het heeft de voorkeur om een zo laag mogelijk energieverbruik en zo veel mogelijk duurzame opwek te realiseren en dus is het de ambitie om beter te presteren dan de eisen vanuit BENG. Het creëren van een meer groen gebied met het planten van inheemse bomen en planten om hittestress tegen te gaan en biodiversiteit te vergroten. Waar mogelijk natuurinclusieve maatregelen nemen, kiezen voor waterdoorlaatbare bestrating voor de infiltratie van regenwater en zorgen voor voldoende opvang van overtollig regenwater.
Inclusieve samenleving
De herontwikkeling van het Schonckplein met de realisatie van verschillende appartementen draagt bij aan inclusiviteit op meerdere fronten. Ten eerste worden de appartementen zoveel mogelijk als levensloopbestendige woning uitgevoerd, wat betekent dat ze geschikt zijn voor bewoners van alle leeftijden en met verschillende zorgbehoeften. Daarnaast worden zoveel mogelijk woningen als nultredenwoning uitgevoerd, wat de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking vergroot. Dit bevordert de mobiliteit en zelfstandigheid van minder mobiele bewoners. Bij de nadere planontwikkeling en de inrichting openbare ruimte zal ook de Stichting Toegankelijk Geertruidenberg worden betrokken.
Morgen!
De CRK (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit) heeft positief advies uitgebracht op de beoogde ontwikkeling. Rest ons als Morgen! vol vertrouwen de activiteiten te volgen.
De fractie van Morgen!
Anke Voulon
Peter Verschuren
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl