Geertruidenberg – In de raadsvergadering van 7 november 2024 zullen we de beleidsbegroting 2025-2028 vast stellen. Het goede nieuws is dat we voor 2025 een sluitende begroting voorgeschoteld krijgen. Met een overschot van maar liefs 4.000 euro voor 2025. Voor de jaren daarna zijn de verwachtingen minder florissant. De nadelige begrotingstekorten voor de jaren 2026 t/m 2028 bedragen jaarlijks tussen de 3 en 4 miljoen euro. Schrikken! Gelukkig heeft de gemeente Geertruidenberg genoeg reserves en staat er in het aan te nemen voorstel onder punt 7 dat die tekorten vooralsnog kunnen worden onttrokken uit die Vrije Algemene Reserve.
Onzekerheid blijft
De financiële onzekerheid blijft. De ravijnjaren (jaren waarin gemeenten minder geld van het Rijk gaat krijgen) staan voor de deur. Het is nog onzeker of het Rijk hier stappen in gaat zetten. Als gemeente hebben we onze eigen lokale uitdagingen. Denk aan de oplopende kosten in het sociaal domein en de ambitie tot vergroenen en verduurzamen in tijden van financiële krapte. De internationale dynamiek en conflicten raken ons – soms ook direct. Ze zorgen er ook voor dat er nieuwe opdrachten en uitdagingen bij gemeenten worden neergelegd. Deze worden ten dele financieel gecompenseerd. Alle gemeenten hebben hier mee te maken. Dat we hier niet alleen in staan, geeft steun. We lossen er de financiële problemen van Geertruidenberg voorlopig niet mee op.
Sociale omgeving
De kostenontwikkeling in het sociaal domein o.a. WMO en Jeugdzorg gaat hard. Dit heeft vooral te maken met de loon- en prijsstijgingen waar we mee geconfronteerd worden. De sterk oplopende kosten worden onvoldoende gecompenseerd door de landelijke overheid. De krappe arbeidsmarkt en de vergrijzing maken het moeilijk om iedereen die er behoefte aan heeft de juiste zorg, hulpmiddelen en ondersteuning te bieden. De gemeente gaat in zetten op preventie. Dat doen ze samen met de samenwerkingspartners dichtbij in de wijk en vanuit de eigen kracht van de inwoners. Er wordt niet vanuit middelen gedacht, maar er wordt ingezet op meedoen én bijdragen naar vermogen. Zo willen we hulp haalbaar en betaalbaar houden voor wie dat echt nodig heeft.
Fysieke omgeving
Bij de projecten in de buitenruimte is er een keuze gemaakt hoe om te gaan met de ambitie tot verduurzamen en vergroenen. In het eerste kwartaal van 2025 wordt het DIOR (Duurzame Inrichting Openbare Ruimte) gepresenteerd: het plan voor duurzaam beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Dit is een stap naar de ‘straat van de toekomst’. In projecten wordt gestreefd naar plekken met voldoende groen en voldoende schaduw en koelte waar ook overtollig regenwater wordt opgevangen. Kwaliteit staat daarbij voorop. Het bedrijventerrein Dombosch wordt klaar gemaakt voor de toekomst. Bedrijven worden ondersteund om circulair te werken. Als onderdeel van het duurzaamheidsprogramma moeten bedrijventerreinen energieneutraal worden.
Tot slot
Het college schrijft: ’Het blijft een uitdaging om de begroting voor de jaren na 2025 rond te krijgen. Niettemin blijven we optimistisch en vastberaden. We zijn ervan overtuigd dat we, door samen keuzes te maken en onze krachten te bundelen, door deze barre financiële tijden kunnen komen en een solide basis kunnen leggen voor een toekomstbestendige en veerkrachtige gemeente’.
Morgen!
In ons verkiezingsprogramma schrijven we dat onze ambitie is dat in onze samenleving iedereen kan meedoen. Wij accepteren niet dat mensen om wat voor reden dan ook buiten de boot vallen.
De fractie van Morgen!
Anke Voulon
Peter Verschuren
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl