Onlangs heeft de gemeente Geertruidenberg samen met de Regio Breda meegedaan aan een dak- en thuislozentelling. De Nederlandse overheid stelt zich ten doel om dakloosheid volledig uit te bannen vóór 2030. Om dit doel te bereiken zijn gegevens over de aard en omvang van dak- en thuisloosheid in Nederland van cruciaal belang. Voor de goede orde: daklozen zijn mensen zonder huis of verblijfplaats. Deze mensen slapen op straat of in een dag/nachtopvang. Thuislozen zijn volgens de ETHOS-definitie mensen die verblijven bij kennissen of in een ’niet-conventionele woonruimte’ zoals een auto, stacaravan, schuur of een woning zonder basisvoorzieningen.
Dak- of thuisloos
Dakloosheid is divers en treft heel verschillende mensen. Anders dan vaak wordt gedacht, leeft de grootste groep niet op straat of in een opvang voor dakloze mensen. De meeste dak- of thuisloze mensen verblijven noodgedwongen bij vrienden, familie of derden, op een camping, in een antikraakwoning, een schuur of in een auto. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen leven in deze zogenoemde niet conventionele woonruimten vaak onder slechte omstandigheden.
Vrouwen en kinderen
Een opvallende bevinding is het grote aantal vrouwen met kinderen dat dak- of thuisloos is. Van de getelde volwassenen is een derde vrouw en bijna een op de drie dak- of thuisloze vrouwen leeft samen met een of meerdere kinderen. Vaak verblijven ze bij familie of vrienden, in een tijdelijke opvang of in een vakantiewoning of caravan.
Op straat
Een andere opvallende constatering is dat de groep mensen die op straat verblijft, 35% EU burger is met een niet-Nederlandse nationaliteit. Volgens betrokken professionals is het overgrote deel van deze mensen (voormalig) arbeidsmigrant. Zij vermoeden dat het werkelijke aantal dak- of thuisloze arbeidsmigranten nog veel groter is. Met name de groep arbeidsmigranten die verblijft in niet conventionele woonruimten is volgens professionals zeer groot. Deze groep is bij gemeenten en andere organisaties niet goed in beeld.
Geertruidenberg
Op de teldag was binnen onze gemeente geen sprake van dak- of thuisloosheid onder kinderen. In onze gemeente waren er op het moment van de telling 14 mensen dak- of thuisloos. Geen van hen verbleef in openbare ruimtes, de noodopvang of tijdelijke opvang. Het merendeel van de thuislozen verbleef bij familie (9). Overige personen waren dreigend dakloos (2) of woonden in een instelling of niet conventionele woning zoals een camping.
Hoge Veer
Uiteraard is deze telling een momentopname en kan de situatie, in zowel positieve als negatieve zin, binnen enkele weken of maanden volledig anders zijn. Binnen de gemeente Geertruidenberg kan dit zeker het geval zijn daar, bij het slopen van het Hoge Veer, meerdere mensen dak- of thuisloos zouden kunnen worden. De grote groep Oekraïners (pakweg 135) en 50 asielzoekers (noodopvang, overgenomen uit Ter Apel) en de groep jonge mensen die er anti-kraak wonen. Als de sloopkogel in het oude Hoge Veer gaat, zullen we voor een kleine 200 mensen een oplossing moeten hebben.
Morgen!
Uit het onderzoeksproces kwam regelmatig aan de orde dat zichtbare dakloosheid slechts het topje van de ijsberg is en dat een groot deel van de dak- en thuisloze mensen vaak buiten beeld blijft. Nog een hele uitdaging om deze klus, samen met het Rijk, voor 2030 aan te pakken en uit te bannen.
Fractie van Morgen!
Anke Voulon
Peter Verschuren
Minie van de Weerd
www.morgeningeertruidenberg.nl