Tijdens de debatraad werd ‘Omgekeerd werken’ genoemd als een van de maatregelen die geld moeten opleveren. Het is een andere manier van werken op de uitvoering van het Sociaal Domein. En wethouder Van Rooij is overtuigd dat het oplevert.
Wat is het
Bij Omgekeerd werken staat de hulpvraag van een cliënt centraal. Er wordt bekeken wat de inwoner écht nodig heeft en het effect, dat bereikt kan worden.
Aanleiding
De gemeente heeft geen invloed op dubbele vergrijzing, personeelstekort en stijgende zorgkosten. Maar die hebben stuk voor stuk wel gevolgen voor zorg die de gemeente kan en moet bieden. Het is niet meer vanzelfsprekend dat iedereen straks die zorg kan krijgen die hij nodig heeft. Daarom moet dienstverlening onder het vergrootglas. Dat geldt ook voor het aanbod dat vanuit gemeente en betrokken partners wordt geboden.
Waarom
Ongeveer de helft van mensen die zorg krijgen, kan zich met enige vorm van hulp of ondersteuning goed redden. Voor hen is een standaardvoorziening, instrument of product voldoende. Maar er is ook een groep voor wie standaard niet voldoet. Dan is maatwerk nodig. Samen met de inwoner wordt gekeken naar het effect dat hij wil bereiken en daar wordt ondersteuning op ingezet.
Omgekeerd
Het College verwacht met Omgekeerd werken op een toekomstgerichte manier ondersteuning te organiseren. De vraag van iemand die een scootmobiel wil om naar de markt te gaan, wordt anders bekeken: wat wil hij bereiken. Is er een mobiliteitsprobleem? De achterliggende vraag is misschien, dat hij sociale contacten mist en daarom naar de markt wil. Misschien kunnen die contacten worden verbeterd via een buddy of door naar vrij toegankelijke dagbesteding te gaan. De inwoner is dan op lange termijn beter af dan met een scootmobiel.
Voordelen
Bijkomend voordeel is dat Omgekeerd werken integraal werken in de gemeente makkelijker maakt. Er wordt gewerkt in lijn met de bedoeling van de wet. Het maatwerk is toetsbaar in geval van bezwaar en beroep en ook voor een accountant of bij interne controle.
Op de schop
Het Sociaal Domein is op de schop. Daarover kon u eerder lezen. Omgekeerd werken sluit aan bij die aanpak. Er wordt geprobeerd zo veel mogelijk ondersteuning collectief of via vrijwilligers te regelen en als het niet anders kan, kan een inwoner in aanmerking komen voor individuele ondersteuning. Omgekeerd werken blijkt als onvoorzien effect een grote preventieve werking te hebben. Dat kan kosten besparen. Bij Omgekeerd werken wordt het hele systeem rondom de inwoner betrokken bij de hulpvraag. Hierbij staat centraal dat de omgeving en netwerk rondom een persoon verstevigd wordt. Zodat de inwoner zelf, naar eigen vermogen, aan de slag kan met het oplossen van zijn hulpvraag.
Hoe
Het zou allemaal geld moeten opbrengen, zo staat in de begroting. De Raad wil concreet zien hoe dan.