Het klimaatprobleem kwam deze zomer dichtbij voor mensen die hun hotel uit moesten om te vluchten voor bosbranden in Griekenland of hun caravan uitsmolten tijdens hittegolven. Bijna iedereen is het erover eens dat een verandering in levensstijl nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. Want wie wil er nu geen mooie wereld achterlaten voor zijn of haar kinderen en kleinkinderen? Maar veranderen is moeilijk, want het druist in tegen onze gewoontes. Vandaag een ideetje voor een leuke nieuwe traditie die ook nog eens milieuvriendelijker is: een grote Oirschotse vuurwerkshow!

Sinds 1990 is ’s werelds rijkste 10% van de mensen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de koolstof die aan de atmosfeer is toegevoegd. En om maar met de deur in huis te vallen: die vervuilers, dat zijn wij. Jij en ik met onze manier van leven, zelfs mét onze zonnepanelen op het dak of onze elektrische auto horen we bij de groep grote vervuilers, omdat we in een rijk land wonen en gewend zijn aan een leven waarin we veel consumeren.

Als ik dat besef laat doordringen wil ik iets doen. Want ik wil graag schonere lucht om in te ademen, zodat iedereen gezond blijft. En ik wil de aarde zoals wij ’m nu kennen met allerlei dier- en plantensoorten doorgeven aan de volgende generaties. Met mij gelukkig heel veel anderen, want ik zie veel mensen die proberen om kleine of grote veranderingen in hun levensstijl aan te brengen.

Mijn kinderen doen op school regelmatig projecten die ’iets’ met duurzaamheid te maken hebben. Ze recyclen bijvoorbeeld flessen en zamelen oude kleding in. ’Mama, dat is slecht voor het milieu,’ zei mijn zoontje laatst toen ik aan een flesje spa lurkte. Toen hij dat zei, besefte ik twee dingen. Ten eerste, dat voor kinderen het ’klassieke’ goede voorbeeld geven heel belangrijk is. Ten tweede, dat de dingen waarmee je opgroeit een gewoonte worden. Waar ik soms nog een flesje bronwater koop, zijn mijn kinderen er al veel meer aan gewend om een fles met kraanwater mee naar school of voetbal te nemen. Fijn dat zij deze gewoonte onbewust al hebben opgedaan en geen slechte gewoonte meer hoeven af te leren.

Dat vuurwerk niet goed is voor het milieu of onze gezondheid, lijkt me voor de hand liggend. De concentratie fijnstof in de lucht kan oplopen tot 33x zo hoog als normaal (gemeten in het eerste uur van 2020), wat het ongezond maakt om in te ademen. De milieuschade zit hem vooral in de bodemverontreiniging. Zware metalen in vuurwerk komen in de grond terecht en zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. En koper is bij te hoge concentraties giftig voor het waterleven. Al deze stoffen komen via het neerdalende fijnstof en door onverbrande resten in onze leefomgeving terecht.

D66 Oirschot en Sociaal Progressief Oirschot slaan de handen ineen op het thema vuurwerk. Stel je voor dat we een nieuwe traditie kunnen omhelzen en dat onze kinderen opgroeien met een supergave vuurwerkshow. Dat is beter voor het klimaat en onze gezondheid, voorkomt een hoop ongelukken en is ook nog veel gezelliger!

Marlin de Bresser, moeder van twee kinderen,

lid van D66 en inwoner van Oirschot