De grote boom die jaarrond de kop van de Koestraat groen kleurt, werd binnen het IVN lang een Lucombe eik genoemd. Onze bomenman zaliger Jan van Hout benoemde zo deze kruising tussen een Moseik en een Kurkeik. Er zat een kleurrijk ontstaansverhaal achter dat we met smaak doorvertelden. Maar na de publicatie van ons boekje ‘Bomenwanderling door Oirschot Centrum’ (verkrijgbaar bij Visit Oirschot) kwam er een reactie over deze tenaamstelling en doken we dieper in de materie.

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Gewapend met foto’s van onze wintergroene knoeperd, met takken en eikels, reisden we naar de Nationale Collectie Quercus (Eik) in bomentuin Trompenburg in Rotterdam. Daar zagen we een officieel exemplaar van de Lucombe eik en inderdaad, die leek in geen enkel detail (bast, blad, eikel) op die van ons. De Quercus x kewensis, de Kew eik, echter wel. En hoewel het Rotterdams exemplaar dateert van 1994 en dus vele malen kleiner is dan den onze, waren de kenmerken overduidelijk: onze Lucombe eik was feitelijk een Kew eik.

1914

Deze naam werd gegeven aan een gevonden kruising tussen Q. wizlizenii en Moseik in Kew Gardens bij London in 1914. De vraag is nu hoe deze jonge ontdekking in Oirschot aangeplant raakte. Het pand Koestraat 12 dateert van ong. 1920 en de Kew eik is al 17 meter hoog, die staat er al een poosje. Was de eerste eigenaar een bomenliefhebber?

Lijst Monumentale en Beeldbepalende bomen

De Kew eik van dokter Van de Sande staat al op de Oirschotse lijst Monumentale en Beeldbepalende bomen. Nog onder zijn oude naam, maar dat wordt dit jaar aangepast.

Heeft u of kent u bomen die ook op deze lijst beschermde bomen thuishoren? Meld het ons via de IVN Oirschot website.

Elly Pouwels en Frans van Boekhold (IVN Oirschot)