Noortje Tak is sinds april 2023 wijkagent voor De Beerzen en Spoordonk. Ze heeft het in de dorpen prima naar haar zin en zet graag een stapje extra om met de burgers contact te leggen. “Die burgers zijn essentieel voor ons werk: ze zien en horen toch meer dan wij”, zo weet ze. De wijkagent legt graag uit wat haar werk inhoudt en waar de focus ligt. En wat bruikbare tips voor de burgers van de dorpen heeft ze ook nog wel.

door Rens van Ginneken

Sinds 2012 is Noortje Tak in dienst van de politie, vanaf 2014 ingedeeld in Best-Oirschot, waar ze elke werkdag opstart voordat ze naar Spoordonk of de Beerzen rijdt. In tien jaar tijd deed ze al een bak aan ervaring op. “Bijvoorbeeld in de noodhulp die ik nog geregeld doe. Het is vaak werken op onregelmatige uren, maar het is ook vaak leuk en zeker afwisselend. Het zit toch in mijn aard om mensen te willen helpen; daar krijg ik energie van. Ook was ik lang jeugdagent. Een leuke taak. De kunst als jeugdagent is om moeilijkheden en problemen tijdig te signaleren en vooral om laagdrempelig en makkelijk aanspreekbaar te zijn voor hen”, zo weet ze inmiddels.

Familieagent

“De taak van jeugdagent heb ik inmiddels overgedragen, maar familieagent ben ik nog wel. Dat houdt bijvoorbeeld in dat ik zo snel mogelijk contact leg met de familie als iemand zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen of is overleden. Ik ben dan niet betrokken bij het onderzoek, maar ik ben er dan vooral als vraagbaak en ondersteuning. Ook voor praktische zaken trouwens, bijvoorbeeld bij het benaderen van de verzekering of een advocaat, indien nodig. In geval van een overlijden zorg ik ook dat de spullen van de overledene worden teruggebracht naar de familie. Dat gebeurt heel respectvol, met de spullen in een mooie doos. Zulke ondersteuning kan veel stress schelen. Natuurlijk zijn zulke bezoeken verdrietig, maar toch vind ik het ook heel dankbaar werk, omdat je wat voor de nabestaanden kan betekenen.”

Meldingsbereidheid is laag

Wat is de wijkagent opgevallen, hoe heeft ze de dorpen ervaren sinds ze vorig jaar Ine Kox opvolgde in Spoordonk en de Beerzen? “Het is natuurlijk veel ‘ons kent ons’ en ook naar de wijkagent is men zeker niet afstandelijk. Maar ik merk wel dat in de Beerzen en Spoordonk de meldingsbereidheid vrij laag is. Lager dan in Best bijvoorbeeld en waaraan het precies ligt weet ik niet. Hoe succesvol ons werk is, is ook afhankelijk van de inwoners; zij zien en horen simpelweg meer dan wij. We zijn nu eenmaal niet 24/7 in je wijk. Misschien speelt er toch wat angst mee? Daarom wil ik benadrukken dat je absoluut anoniem een melding kunt doen bij Meld Misdaad Anoniem.”

Hulp van de burger nodig

Ze vervolgt: “Om bijvoorbeeld de dealers, de drugslabs en de kwekerijen aan te kunnen pakken, hebben we ook de hulp van de burger nodig. Ruik je iets vreemds, of is er een vermoeden van een hennepkwekerij in je buurt: meld het dan. Nogmaals: dat kan echt honderd procent anoniem. Wij vragen dan bijvoorbeeld een netwerkmeting aan bij Enexis en als er dan bij een pand een afwijking wordt gezien, dan gaan we naar binnen. Overigens zijn we met alle meldingen blij. Zie je bijvoorbeeld een gevaarlijke verkeerssituatie, dan horen we dat ook graag, zodat we de situatie kunnen bekijken en wellicht in gesprek kunnen met de instanties. Nogmaals: melden bij Meld Misdaad Anoniem is ook echt honderd procent anoniem!”

“We proberen onze zichtbaarheid te vergroten, op straat in gesprek te gaan, op de scholen, in de dorpshuizen sluiten we aan bij buurtoverleggen. Misschien moet ik eens meedoen aan een dorpskwis? Ik weet dat er weleens wordt geroepen: ga eens boeven vangen. Dat doe ik ook het liefste, maar het is gewoon superbelangrijk om de mensen in de dorpen te leren kennen. Als je elkaar als eens gezien of gesproken hebt, leg je daarna ook makkelijker contact. We moeten het toch samen met de burgers doen, die veilige en prettige samenleving.”

Veel fraude in de dorpen

Er is nog iets dat Noortje Tak is opgevallen. “We krijgen de laatste tijd zeer veel meldingen over fraude met online handel, waarmee mensen worden belazerd. Nep websites, spullen die na bestelling en betaling nooit worden geleverd: dat soort zaken. Over het algemeen geldt ook bij online winkelen: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Ook adviseren we om op de sites eens de recensies en reacties te bekijken: daar word je ook altijd wijzer van. Ook bankpasfraude komt hier veel voor trouwens, soms krijgen mensen zelfs lui aan de deur die zich voordoen als bankmedewerker en dan via een truc geld afhandig maken. Waarom deze dingen hier meer dan gemiddeld voorkomen weten we niet zeker. Misschien dat de mensen in de dorpen toch soms te goed van vertrouwen zijn? Meld in ieder geval altijd frauduleuze zaken op internet bij de fraudehelpdesk.nl. , zodat je anderen daar ook voor kan waarschuwen. Op deze site staan ook super goede tips om verschillende vormen van fraude te voorkomen”, zo besluit ze.

In april worden de weekmarkten bezocht door de wijkagenten met de koffiekar CoppieKoffie.

Via www.politie.nl op ‘Mijn wijk’ kun je de wijkagenten bereiken en een bericht achterlaten. Ook zijn de wijkagenten bereikbaar via 0900-0844. Daarnaast heeft wijkagent Noortje Tak haar eigen Instagram pagina.