Midden jaren ’70 van de vorige eeuw organiseerde Autovereniging de Kempen uit Diessen meerdere keren een autocross op een terrein achter het gemeentehuis in Middelbeers. De cross vond steeds plaats in het voorjaar, vaak op 2e paasdag. Dit evenement werd goed bezocht: in een krantenartikel uit 1975 wordt gesproken over vijfentwintig honderd toeschouwers, in 1976 zelfs over drieduizend.

Voor de cross werden oude sloopauto’s gebruikt die op allerlei manieren geprepareerd waren, of ‘aangepast aan het circuit’, zoals in het krantenartikel te lezen is. Naast een verstevigde constructie werd er ook gesproken over: ‘compleet aangebouwde driedubbel verzwaarde bumpers, afgezaagde laadkleppen, verwijderde spatborden en uitgeslagen ruiten’. Als het terrein voor de auto’s te zwaar was, werden ze door enkele tractoren gerepatrieerd. De auto die de pech had als eerste over de kop te slaan, had tevens het geluk een over-de-kop-slaan-premie te krijgen. De brandweer was altijd paraat voor het geval een auto in brand vloog. Soms kreeg ook de eerste auto die in brand vloog een premie. Er waren manches met stunt- en botswerk, maar het ging toch vooral om de snelheid waarbij in een finalerace uitgemaakt werd wie de snelste coureur van de dag was.

De opbrengst van de autocross kwam voor een deel ten goede aan een drietal Beerse verenigingen namelijk de welpen, de ponyclub en de jeugdvoetballers van Beerse Boys.

Toen in 1977 op het crossterrein gestart werd met de bouw van huizen in het plan Heivelden 1, kreeg de organisatie van de gemeente een terrein toegewezen dat een stukje verderop lag, richting Hillestraat. Volgens organisator van toen, Jan Huybers uit Eersel, liep dat bijna fout. Jan Huybers vertelt hierover: “Toen ik bij een boer die naast het crossterrein woonde ging melden dat er een autocross naast zijn deur zou komen, wilde die boer wel eens weten waar precies dan. Toen ik het terrein aanwees, bleek dat het land van die boer te zijn. Dat vond hij natuurlijk niet goed, de gemeente had het verkeerde stuk aangewezen. Gelukkig kwam het goed, de cross ging door op een ander stuk grond.”

De foto bij dit artikel is gemaakt op 2e paasdag, 19 april 1976. Volgens het artikel in de krant ‘wierpen de jakkerende oude karretjes zoveel stof op van het kurkdroge circuit dat het bij tijd en wijle leek of ergens in het dorp een brand woedde’.

(Tekst: Joke van Ham, heemkundekring “Den Beerschen Aard”)