Afgelopen weken kwamen er opeens meerdere klachten binnen bij de gemeente Oirschot over het toenemende aantal ratten die in de Oirschotse woonwijken worden gezien.”Er zijn altijd plekken in het dorp waar overlast is”, vertelt Gerard Pasmans, plaagdierbestrijder van de gemeente Oirschot, ”Het is echter wel belangrijk dat we dit binnen de perken houden”.

door Marcia Engelander

Sinds een maand vangt Robert Vermaas ratten rond zijn woning in de Notel met daarvoor bestemde boxen die hij inmiddels zelf heeft moeten aanschaffen. Van één rat per week, zijn het er nu ruim vijf per week die hij in de val laat lopen.” Dit is toch niet normaal. Er is niet tegenop te vangen lijkt wel”. Op de vraag waar ze vandaan komen heeft hij het antwoord niet. Veel bewoners hebben het idee dat het door de aanleg van glasvezel komt. Maar dat idee wijst Pasmans direct naar het rijk der fabelen. Hij vertelt dat een oorzaak moeilijk aan te wijzen is.

”Het hoge water is bijvoorbeeld een ideale situatie voor de ratten en overal in de wijken zijn de overlopen waar het water in kan stromen tegenwoordig vol door de vele regen die is gevallen. Ook langs het kanaal vestigen de ratten zich graag. Daarnaast zijn de plastic afvalzakken én het voeren van dieren in de eigen tuin ook bevorderlijk voor de huisvesting van de rat. Er is niet slechts één oorzaak aan te wijzen. Door de natheid van de seizoenen begeven ze zich tevens sneller richting de woonwijken en onder de mens”.

’Ramen ’s avonds dicht’

Een andere bewoner die niet met naam in de krant wil vertelt dat hij ze in de avond ziet rondscharrelen over de schuttingen in de buurt. ”Het is toch wel een angstig idee, dus doen we de ramen in de avond maar dicht. Maar dat was met die hitte van aantal weken geleden ook niet zo fijn”. Gemeenten in heel Nederland krijgen regelmatig klachten binnen over rattenoverlast. Als de gemeente Oirschot de meldingen laat onderzoeken, dan komt Gerard Pasmans in aktie. Er wordt eerst in kaart gebracht om welke rattensoort het zou gaan. Is het de bruine of de zwarte? De bruine rat verschuilt zich beneden de grond in holen. De zwarte rat houdt van hoog en droog en wordt meestal in de avond en nacht actief. Overdag houdt hij zich goed schuil. Het is een exoot die in het verleden op een transport waarschijnlijk mee is gekomen en zich daarna hier heeft gehuisvest. Van nature komt de zwarte rat hier eigenlijk dus niet voor. Daarnaast is de zwarte rat bijzonder intelligent, vertelt Pasmans:”Als de rat de situatie niet vertrouwt dan stuurt hij vaak een oudere of jongere rat op pad als verkenner”. Daarnaast planten de ratten zich enorm snel voort. Een vrouwtje krijgt per jaar wel drie tot zes nesten. In een nest zitten gemiddeld zeven tot tien jongen. En deze jongen zijn na drie maanden alweer geslachtsrijp. Ook zijn ratten een bron van virussen en bacteriën. Ze vernielen kabels en verpesten het gazon.”

Wanneer de bestrijdingsdienst inzetten?

Wanneer er echt sprake is van een alarmerende situatie en de bewoners het zelf niet op kunnen lossen wordt er een bestrijdingsdienst ingezet. ”Enkele jaren geleden is dit een keer voorgekomen rond de van Tuldenstraat”, vertelt Pasmans, ” De mensen konden het zelf niet oppakken en toen heeft de Gemeente ingegrepen voor het uit de hand liep”.In de meeste gevallen kunnen de mensen het zelf oplossen door het plaatsen van vallen of klemmen. En is het dus een particuliere aangelegenheid. Robert Vermaas is uit eigen beweging begonnen met het vangen van de ratten en met succes. De buurtbewoners zijn dan ook erg blij met zijn initiatief. ”Het strooien van gif is verboden. Hierdoor heeft de rat een hogere beschermstatus gekregen”, vertelt Pasmans. ”Wij geven de mensen tips hoe zij de situatie het beste kunnen aanpakken. Afval goed opbergen, spullen goed afsluiten die eetbaar zijn en ook kijken we gezamenlijk naar wat de beste plek zou zijn voor het plaatsen van een vangkooi of klem”, vertelt Pasmans. ”Echter als het een bedreiging van de volksgezondheid wordt, dan heeft de gemeente uiteraard een zorgplicht. En zullen we direct tot aktie overgaan. Uiteraard zijn we altijd bereikbaar voor advies”.