In het portaal van de Oirschotse basiliek hangt een foto van het interieur van de kerk met het onderschrift: Cecilia-orgel 1924-1944.

Voor zover bekend was er al in 1634 een orgel in de Sint Petruskerk in Oirschot. Toen dat in verval raakte werd in 1763 aan vader Paulus en zoon Leonard van Eijsdonck uit Helmond opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw orgel. Dat werd in 1765 in gebruik genomen. Het nieuwe orgel was van matige kwaliteit en moest regelmatig worden gerepareerd. Toen de katholieken de kerk in 1798 terugkregen van de protestanten, besloot men het veel te kleine orgel te vervangen.

De opvolger, waarvan de bouwer onbekend is, werd in 1806 in gebruik genomen. Bij de instorting van de toren in 1904 raakte het instrument zwaar beschadigd. Restauratie was niet meer mogelijk en in 1920 is het weggehaald.

Het Cecilia-orgel op de foto kwam ervoor in de plaats. Het werd gebouwd door de gelijknamige orgelfabriek in Salzburg, Oostenrijk. Toen de kerk op 2 oktober 1944 door oorlogsbeschietingen helemaal uitbrandde is ook dit orgel verloren gegaan.

Na de restauratie van de kerk, die duurde van 1945 tot 1952, werd een nieuw orgel geleverd door de firma Vermeulen uit Weert. In 1976 kon de parochie een Smits-orgel uit 1847 overnemen van de Bossche Sint-Pieterkerk en werd het Vermeulen-orgel verkocht aan de Johanneskerk in Veghel.

Het enorme Smits-orgel neemt de hele breedte van het koor in en wordt regelmatig bespeeld door vaste organist Gerard Hafkenscheid. Het komt in onze grote kerk volledig tot zijn recht. Maar zou het niet mooi zijn als we nog eens konden zien hoe de ondergaande zon het interieur van onze basiliek in het licht zet?

(Tekst: Ad van Zelst. Foto: Parochie Sint-Odulphus van Brabant. Bron: o.a. website Brabantse Orgelfederatie)

De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.

De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl

Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.