Afgelopen week kwam onderzoeksbureau BMC naar buiten met de resultaten over de gemeentelijke herindeling in opdracht van de Gemeente Best. Hieruit bleek dat het voor Best ook interessant zou zijn om te fuseren met Oirschot.”Hoe het zich verder gaat ontwikkelen ligt in de handen van de gemeente Best. Zij gaan zich 16 september hierover beraden”, vertelt Claud Leermakers, voorzitter van de raadswerkgroep met de naam ’Oirschot de toekomst in’.

door Marcia Engelander

Claud Leermakers had deze uitkomst enerzijds wel verwacht. ”Je ziet bij veel gemeenten onder de 50.000 inwoners dezelfde problematiek in de hele regio terug. Het zijn dan ook de vergelijkbare vraagstukken waarin we elkaar tegemoet kunnen komen”. De raadswerkgroep waarvan Claud Leermakers voorzitter is bestaat uit alle fractievoorzitters van de gemeenteraad en is in februari 2024 opgericht. De raadswerkgroep adviseert in de besluitvorming ten aanzien van de samenvoeging met Best. ”Alle besluiten die zijn genomen met betrekking tot de mogelijke fusie zijn unaniem genomen. In juni 2023 is er een brief richting de gemeente Best gegaan met de resultaten van het Oirschotse onderzoek. Met deze brief werd een verzoek gedaan tot het verkennen van een eventuele samenwerking. Twee keer is er een ontmoeting met afgevaardigen van beide gemeenteraden geweest. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente Best het onderzoeksbureau BMC ingeschakeld om zelf onderzoek te laten doen. En daar zijn nu de uitkomsten bekend van geworden”.

Jarenproces

Het proces van samenvoegen van de beide gemeenten is een jarenproces. ”Dat wil ik hier wel graag helder krijgen. We hebben slechts de eerste stap voltooid en de gemeente Best na 16 september ook”, zegt Leermakers. Beide gemeenten hebben op eigen initiatief een onderzoek laten doen of het inderdaad beter is nader tot elkaar te komen. ”Er gaan zeker nog wat jaren overheen, voordat we van een bestuurlijke fusie kunnen spreken”, vertelt Leermakers. ”Eerst is het afwachten wat de gemeenteraad in Best gaat besluiten”. Bij een positieve uitkomst zullen de beide gemeenteraden samen bekijken wat de volgende stappen gaan worden.

Inwonersparticipatie

Een onderdeel van de daaropvolgende stappen zal een uitgebreide inwonersparticipatie zijn. Inwoners, ondernemers en verenigingen zullen uitgebreid aan bod komen om hun mening kenbaar te maken. Wat de raadswerkgroep de afgelopen periode opviel is dat het onderwerp nog niet echt ’leeft’ onder de inwoners van Oirschot. Met een inwonerparticipatie hoopt de raad daar dan ook een duidelijk beeld van te gaan krijgen. Het zou weleens een gevoelig onderwerp kunnen zijn voor veel inwoners om Oirschot bij Best te voegen.Met vragen als: behouden we ons gemeentehuis en naam? De geschiedenis leert ons dat de gemeente Best pas in 1819 pas zelfstandig is geworden en voorheen bij Oirschot hoorde. ” We willen graag de meningen horen van de inwoners. Hoe we dit vorm gaan geven is nog even kijken. Maar dit zou kunnen in een zaaltje waar de inwoners direct hun mening kunnen geven en/of op een online platform. Deze periode komt er dus zeker nog aan”.

Verbeterde dienstverlening

Hoe het samenvoegen er echt uit gaat zien moet nog worden uitgewerkt. Kleinere gemeenten kampen met vergelijkbare vraagstukken. Personeelstekort, tekort aan woningen en de op handen zijnde verstedelijking. Veel voorzieningen staan onder druk. ”Er zal bijvoorbeeld iets met de beide gemeentehuizen moeten gebeuren. Het paspoort hoef je nog maar eens in de 10 jaar te verlengen. Dit is een verouderde situatie”, geeft Leermakers als voorbeeld. De bestuurlijke positie in de regio wordt door het samenvoegen van de beide gemeenten vergroot, de organisatorische kwetsbaarheid verminderd (meer mensen beschikbaar op één post) en hierdoor een betere dienstverlening aan de inwoners.

Centrale ligging

De gemeente Best wilde altijd graag zelfstandig blijven, maar gaat het volgens de uitkomsten van het rapport op langere termijn ook niet zelf redden. Oirschot ligt vrij centraal en werkte samen met veel verschillende gemeenten in de regio. Voor een betere dienstverlening is het beter te focussen op samenwerking met één gemeente. Al vanaf 2017 was gemeente Oirschot zich bewust van de vele samenwerkingsverbanden en ook toen werd er al gedacht aan een eventuele fusie met Best. Concreet lagen er zelfs al plannen voor een gezamenlijke milieustraat. Die is er uiteindelijk niet gekomen. ”Er zullen zeker nog wat jaren overheen gaan voordat deze bestuurlijke fusie een feit is”, vertelt Claud Leermakers, voorzitter van de raadswerkgroep. Ze wil niet te snel vooruit lopen op een aantal zaken. ”Als alles voortvarend loopt en vlot wordt opgepakt, denk ik aan 2028 op zijn vroegst. De tijd zal het leren. Als de gemeenteraad van Best op 16 september positief reageert op een eventuele fusie kunnen we wel spreken van een stip op de horizon.”