Er zijn verschillen maar ook wel wat overlap in hun manier van kunst creëren. De jonge kunstenaar Lieve van Gestel uit Diessen maakt bijvoorbeeld poppen waarmee ze zichzelf artistiek verbeeldt, maar ook conceptuele kunst waarin verschillende kunstvormen samenkomen. Hannes Verhoeven uit Esbeek heeft al een paar decennia artistieke ervaring op zijn CV staan. Zijn imposante beelden zijn op verschillende plekken in ons land te vinden. Allebei kijken ze uit naar hun deelname aan de Kunstsafari op 21 en 22 september. Lieve in The Box in Hilvarenbeek en Hannes in zijn atelier met beeldentuin in Esbeek. Alwaar ook een mooi gesprek plaatsvond.

door Rens van Ginneken

Lieve is een geboren Diessense, dochter van een dierenarts. Ze studeert aan Sint Joost, School of Art & Design in Breda. “Wat ik nu maak zou je misschien ‘egocentrische kunst’ kunnen noemen: het gaat vaak over mijzelf. Vertellen over mijn kunst vind ik best lastig, maar in wat ik maak kun je al veel zien. Het mengen van verschillende kunstvormen tot één geheel vind ik interessant. Objecten, beeld en geluid: alles samen vormt het kunstwerk. Op dit moment ben ik veel bezig met het maken van poppen en animatiefilmpjes met die poppen. Figuratieve verhalen, zonder woorden. Dat is bewerkelijk en tijdrovend: knippen, naaien, een vorm maken en ijzerdraad erin verwerken, dusdanig dat de poppen beweegbaar zijn. Zo is er ook een pop die mij verbeeldt, in een bestaande en een nieuwe hoedanigheid tegelijk. Het leuke is dat je met poppen een soort nep-realiteit kan creëren, maar wel heel imaginair. Waarom werkte The Lion King? Het is zo getekend dat de emoties wel écht zijn. Je kan bij poppen het onmogelijke mogelijk maken. Je kan stellen dat mijn zoeken naar identiteit op dit moment mijn inspiratie vormt”, zo vertelt ze met een glimlach. Ze peinst even. “Het maken van de neus, vind ik op één of andere manier altijd het moeilijkste, al weet ik niet precies waarom.”

Beeldentuin

Hannes: “Dat herken ik wel. Vaak ben ik met de neus ook het langste bezig”, zo wijst hij naar een metershoog zelfportret in cortenstalen stangen in zijn imposante beeldentuin. “Dit beeld heeft me veel denkwerk gekost, omdat je erdoor moet kunnen kijken en het van alle kanten moet overtuigen. En ja: dan die neus goed zien te krijgen met een paar stangen…”, zo lacht de kunstenaar. Hij constateert: “Waar jij meer conceptueel vooraf al bezig bent, ben ik meer een beeldhouwer van huis uit. Ik maak iets en dan maak ik daar een conceptueel verhaal bij, eventueel. Zoals bijvoorbeeld met mijn beeldengroep in het dorp hier. Dat zijn eigenlijk mensen uit het Esbeek van weleer, die door een modern meisje mee op reis worden genomen.”

Performance erbij

Wat willen de kunstenaars bereiken? Gaat het om succes, erkenning, geld? “Ik vind exposeren best een uitdaging”, erkent Lieve. “Mijn werk vraagt eigenlijk ook om performance erbij. Dat kan misschien best intens zijn. Ik wil niet perse heel groots werken, eerder in een wat kleinere community. Een beetje niche. Toch vind ik het wel belangrijk om een publiek aan te spreken en toegankelijk te blijven. Het hoeft van mij ook allemaal niet zo zwaar; er mag best wat humor bij. Of je jezelf als kunstenaar kwetsbaar opstelt? Ach, ik weet het niet. Ik ben ik en wat je in het werk ziet is de kunstenaar. Dat hoef je niet perse te scheiden, maar het één is niet per definitie het ander. Maar een ding weet ik zeker: ik móet kunst maken. Ik kan het niet níet maken!”

De zoektocht

Hannes knikt. “Als je naar iemands kunst kijkt, raak je toch vaak geïnteresseerd in de maker. Elke kunstenaar heeft zijn eigen zoektocht naar wat hem past. Maar je moet ook kansen krijgen. Iemand moet je werk mooi genoeg vinden om het te willen kopen. Dan heb je nog de harde galeriewereld. Ze zoeken vooral wat verkoopbaar is. Daar ga je als kunstenaar dan weer over denken: hoe krijg je het verkocht? Ik heb als beeldhouwer nog het geluk dat ik mijn tarieven nog relatief makkelijk kan motiveren met de materiaalprijzen bijvoorbeeld. Bij performance art of conceptuele kunst wordt dat al lastiger. Dan hebben social media nog de manier veranderd waarop mensen naar kunst kijken. Ik moet daar wel voor een stuk in mee om gevonden te kunnen worden, maar het heeft nadelen. Vroeger gingen mensen naar een museum, maar nu komt er online zoveel op je af.”

Het verhaal moet verteld

Hij vervolgt: “Dat heeft kunst een stukje toegankelijker gemaakt, maar het heeft ook geresulteerd in wat ik ‘decoratiekunst’ noem: veel dingen met goud en merknamen erop: shiny en bling. Daar wordt veel mee verdiend en daarom wordt het ook vaak nagemaakt. Ik vind juist dat kunst een verhaal moet vertellen, anders raakt het zijn authenticiteit kwijt. Hoe Lieve werkt dat vind ik een mooi voorbeeld van je verhaal vertellen. Het leuke is, is dat ik eigenlijk ook met poppen bezig ben, zoals je hier ziet in het atelier, of aan de Oude Trambaan hier in het dorp. Door het kleurgebruik en de vormgeving zijn het eigenlijk geen klassieke ‘beelden’ meer. Mensen vinden daar soms wat van. Nee, ik vind die reacties niet vervelend. Het wordt toch opgemerkt, dat is al mooi. En zo onderscheid ik me ook.”

Een groot ‘dingetje’

Ze zijn beiden erg enthousiast over de allereerste Kunstsafari én de ontmoeting met het publiek. Lieve: “Ik heb The Box als exporuimte. Mijn hele familie komt helpen, want het is wel een klus. Ik heb een heel concept in gedachten, waarbij poppen, beeld, geluid, tekst, licht, live performance en muziek allemaal samenkomen. Het wordt best een groot ‘dingetje’ vermoed ik”, zo lacht ze. Ook Hannes is van plan om flink uit te pakken. “Natuurlijk met mijn eigen kunst in het atelier en in de beeldentuin. Maar er exposeren hier ook nog zo’n zeven andere kunstenaars, waaronder een ‘artist in residence’ uit Uruguay die hier anderhalve maand verblijft. Hij gaat een abstract paard maken en het publiek kan hem hier live aan het werk zien. Hij geeft ons een blik vanuit de ogen van een vreemdeling op Esbeek, net als Andreas Schotel destijds deed en ik soms ook. Het wordt een mooie samenkomst hier, waarbij – uiteraard weer – de verhalen centraal staan!”, zo belooft de kunstenaar.

De Kunstsafari is een avontuurlijke, gratis kunstreis door de zes kernen van de gemeente Hilvarenbeek in het weekend van 21 en 22 september, tussen 11.00 en 17.00 uur. Beeldende kunstenaars, muzikanten, kunstdocenten en vertellers presenteren zich. Ruim 40 kunstenaars openen hun ateliers of richten exposities in op bijzondere locaties in alle kernen.

Meer info over o.a. alle deelnemende locaties en activiteiten: www.kunstsafari.nl