Zomaar wat bladerend door de uitgebreide website van de heemkundekring kwam ik deze foto tegen met de volgende uitleg: ‘Huilebalken verlaten de Sint-Petruskerk te Oirschot bij een begrafenis in oktober 1937. Achter de huilebalken de treurende familie. Een groep belangstellenden staat bij het hek bij de ingang van de kerk. Huilebalken waren ingehuurde klagende vrouwen’.
Een totaal andere uitleg dateert de foto een aantal jaren eerder, in 1931. Toen keerden de zusters Karmelietessen terug naar Oirschot, naar het klooster Blijendael waar ze tot 1663 gewoond hadden. In dat jaar moesten de nonnen vluchten naar Mol in België en in 1931 zijn ze weer naar Oirschot terug gekomen. Volgens deze uitleg zien we de zusters die de H. Mis bijwoonden alvorens ze permanent terugkeren naar hun klooster in de Nieuwstraat.
1931 of 1937? Het valt me op dat de bladeren nog aan de kastanjebomen zitten, terwijl er ook een pak sneeuw ligt. Dat lijkt me alleen mogelijk in de maand oktober. Maar niet in 1937. Kort onderzoek op internet geeft aan dat de laagst gemeten temperatuur in oktober 1937 plus 2,1 graden was en het over het algemeen een zachte maand was. Maar in 1931 was oktober een koude maand: tussen 22 en 28 oktober lagen de minimumtemperaturen tussen -0,8 en -8,5 graden celsius. Of het toen ook gesneeuwd heeft is op internet niet te vinden, maar als we dan toch een uitleg moeten geven aan de foto, zou ik voor de tweede gaan: de Karmelietessen die terugkeren naar hun klooster.
(Tekst: Ad van Zelst; foto: Heemkundekring “De Heerlijkheid Oirschot”, fotocollectie Piet Bogmans; informatie: Weerplaza.nl, KNMI.nl)
De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.
De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl
Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.