Aankomende 24 september vindt er in de bibliotheek van Oirschot een gratis informatieavond plaats over vrouwen in de overgang. Dit is de eerste keer dat Laura Deynen (43), sociaal cultureel werker van Wijzer, de eer op zich heeft genomen om deze avond te organiseren. De overgang vindt meestal plaats tussen de 45 en 55 jaar oud. De eerste tekenen zijn opvliegers, slapeloosheid en nachtelijk zweten. Daarnaast zijn er nog veel meer klachten en deze zullen uitgebreid aan bod komen op deze avond. ”Ook is het de bedoeling dat er een ervaringsgroep wordt opgestart wanneer daar behoefte is vanuit de aanwezigen. We willen de weg vrij maken voor alle vrouwen van de Gemeente Oirschot om over dit onderwerp te kunnen praten. Op deze manier hopen wij meer vrouwen te kunnen bereiken en te kunnen helpen met handvatten en tips”.

door Marcia Engelander-van den Wittenboer

De avond wordt ingevuld met drie deskundigen die hun licht werpen op dit veelomvattende onderwerp. ”Heel veel vrouwen struggelen met dit onderwerp. Het is een dingetje waar we allemaal als vrouw mee te maken krijgen. De ene fietst er zo doorheen en de andere heeft er veel last van”, vertel Jeannette Pax, voedingsdeskundige. ”Vrouwen hebben tegenwoordig een drukke baan, sociaal leven en vaak nemen ze in deze periode ook een stukje zorg voor hun ouders over. We moeten alle ballen hoog houden. Kortom: er worden hoge eisen aan onszelf gesteld”. En in deze periode gaat ons lichaam een hormonale verandering door. ”Wat doet de overgang met ons lijf? Het wordt vaak onderschat”, vult Nynke Wiersma, overgangsconsulent, aan. Daarnaast zal er een stukje sport en beweging worden behandeld, want ook bewegen speelt uiteraard een grote rol in het geheel. Dit onderwerp zal Margaret Becx voor haar rekening nemen.

Taboe

Op de vraag is er nog taboe over het onderwerp antwoorden de dames volmondig ’nee’. ”De taboe zijn we zelf”, zegt Wiersma. ”Vrouwen vinden het zelf moeilijk om erover te praten, wuiven het weg en willen niet erkennen dat de periode eraan komt.” ”Er is inmiddels genoeg over geschreven en informatie over te vinden, influencers op social media overspoelen ons”, vertelt Pax. ”Het moet wel de juiste informatie zijn die wordt gegeven”. Op de vraag of er een gouden tip is voor vrouwen in de overgang moeten alle dames hartelijk lachen. ”Nee, die is er niet”, zegt Laura Deynen ”Maar het stukje herkennen en erkennen dat iedereen er mee te maken heeft of krijgt. Dat is al het begin. Blijf er niet mee lopen.”

Ervaringsgroep

Veel vrouwen weten de weg te vinden naar instanties als ze voor problemen komen te staan maar ook heel veel vrouwen niet. ”Daarom willen we vanuit deze informatieavond ook een groep gaan vormen wanneer daar behoefte aan is, om samen een kostenloze, gezellige avond met gelijkgestemden lekker even te kunnen klagen over alle ongemakken van de overgang en zo ervaringen uit te wisselen”, vertelt Laura van Wijzer, ”Ik zal de groep in het begin helpen met opstarten en vanuit Wijzer zorgen wij ook voor de locatie en uiteraard koffie en thee. Het uiteindelijke doel is dat de groep zelfstandig gaat draaien.” Door vrouwen samen te brengen met dezelfde problematiek, met ieder een eigen belevingswereld creëer je een ervaringsgroep. ”Iedereen krijgt last van de overgang, en iedereen beleeft het op haar eigen manier. En vanuit ervaringskennis kun je zoveel betekenen voor je medemens”, vertelt Laura van Wijzer.

PMS

Laura haar interesse voor dit onderwerp komt voort uit haar eigen ervaring. ”Ikzelf heb al jaren enorme last van PMS, dit is de periode voorafgaand aan het maandelijks ongemak. Bekend is dat wanneer je hier last van hebt je ook enorme last kan gaan krijgen van de overgang. Vandaar dat ikzelf ook ben geïnteresseerd naar wat andere mensen ervaren en hoop te kunnen leren hiervan. Ik weet dat deze periode voor mij er ook aankomt en zie er best tegenop. Daarom kan ik me alvast beter goed voorbereiden op wat komen gaat.” De informatieavond heeft plaats in de bibliotheek op dinsdag 24 september om 19.15 uur en duurt tot 21.00 uur. Reserveren is gewenst via: l.deynen@wijzer-oirschot.nl